Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A marxista gerillák ismét ígérgetnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kolumbiai lázadók bejelentették, hogy szabadon bocsátják három túszukat, köztük a legnevesebbnek, Ingrid Betancourt volt kolumbiai elnökjelölt kampányigazgatóját és annak kisfiát.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) egy a kubai Prensa Latina hírügynökség bogotai irodájához elektronikus úton eljuttatott, december 9-ei keltezésű közleményben tudatták: elrendelték Clara Rojas kampányigazgató és annak hároméves fia, Emmanuel, valamint egy kolumbiai parlamenti képviselő, Consuelo Gonzalez átadását Hugo Chávez venezuelai elnöknek, illetve az államfő megbízottjának.

A túszügyben a közelmúltig közvetítőként közreműködő Chávez uruguayi látogatásán azt mondta, nagyszerű karácsonyi ajándék lenne a túszok kiszabadulása.

A 44 éves, jogi végzettségű Rojas - akinek egyik elrablójával fenntartott viszonyából született gyermeke - 2002, a kongresszusi képviselő 2001 óta van a marxista gerillák fogságában.

Luis Carlos Restrepo, a kolumbiai kormányt képviselő közvetítő óvott a túlzott várakozásoktól. Egyfelől rámutatott, hogy szinte lehetetlen megállapítani a közlemény hitelességét, másrészt emlékeztetett arra, hogy a FARC a múltban többször is tett efféle hangzatos bejelentéseket, amelyeket azután nem követtek tettek.

A marxista gerillaszervezet több száz bebörtönzött tagjának szabadon bocsátását követeli 46 túsz elengedéséért cserébe.

A FARC közleményében elutasította a kolumbiai kormányzat december 7-ei ajánlatát, hogy a túszcsere feltételeinek a megtárgyalása céljából alakítsanak ki egy 150 négyzetkilométeres zárt övezetet, egyszersmind köszönetet mondott a venezuelai elnöknek a "közvetítőként kifejtett roppant erőfeszítésekért".

A FARC azt szeretné, ha nagyobb területet különítenének el számára Kolumbia délnyugati részén, egyúttal elfogadhatatlannak tartja azt a feltételt, hogy tagjai fegyvertelenül vegyenek részt az egyeztetéseken.