eur:
393.37
usd:
367.7
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Irán: egy év múlva teljes terheléssel üzemelhet a buseri atomerőmű

Az orosz fűtőanyag-szállítások megkezdésének köszönhetően a buseri atomerőmű egy év múlva már teljes kapacitással áramot termelhet - mondta kedden egy iráni illetékes.

Az erőmű három hónapon belül 100-200 megawattos teljesítménnyel működik majd, és újabb kilenc hónap elteltével eléri maximális, 1000 megawattos terhelését - magyarázta Mohammed Szaídi, az iráni atomenergia-hivatal helyettes vezetője.

"Kritikus szakaszon vagyunk túl" az orosz fűtőanyag-szállítások vasárnapi megkezdésével - idézte a tisztségviselő szavait az Irna hivatalos iráni hírügynökség. "Az indításra két-három hónapon belül sor kerülhet. Várakozásaink szerint az erről szóló megállapodás egy hónap múlva megszületik" - fűzte hozzá, anélkül hogy részletezte volna, mire vonatkozik a megállapodás, amelyet az erőmű befejezésén dolgozó orosz féllel kell nyélbe ütniük.

Mohammed Szaídi szerint a buseri erőmű készültsége mostanra "elérte a 95 százalékot". "A reaktort, a turbinát, a generátorokat és a szivattyúkat már letesztelték. A fennmaradó 5 százalék olyan kisebb jelentőségű berendezés (...) mint a szellőztető rendszerek és bizonyos vezetékek."

A orosz Atomsztrojekszport cég hétfőn jelentette be, hogy Oroszország megkezdte a nukleáris fűtőanyag szállítását Iránba a buseri erőműhöz. A hírrel kapcsolatban Teherán ismét azt hangoztatta, hogy a buseri erőmű szigorúan csak civil célokat szolgál, a washingtoni Fehér Ház pedig közölte, hogy Oroszország az Egyesült Államokkal egyeztetve kezdte meg a szállításokat. Washingtoni megfogalmazás szerint a szállítmány újabb érv amellett, hogy Irán felfüggessze saját urándúsítási programját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×