Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A gazdasági versenyképességet fenyegeti a társadalom elöregedése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kína olcsó munkaerejével ma még csábítja a külföldi tőkét, ezt az előnyét azonban elveszítheti a népesség elöregedése miatt - figyelmeztettek pekingi illetékesek.

Kínában ma hat munkaképes korú jut egy nyugdíjasra, de ez az arány 2030-2050 között 2:1-re csökkenhet - figyelmeztetett az idősekkel foglalkozó állami hivatal. Addigra a nyugdíjasok száma elérheti a 437 milliót - vagyis a teljes népesség negyedét.

A változást pedig megsínyli a gazdaság, mivel egyre dolgozónak kell majd egyre több nyugdíjast eltartania.

A kínai gazdaság fejlődésének legfontosabb motorja a nagyszámú, olcsó munkaerő. A demográfiai változásokat pedig az életszínvonal és az egészségügyi ellátás javulása és a szigorú családtervezési politikai idézi elő. Sok házaspár már egyáltalán nem is vállal gyermeket.

"A legnagyobb problémát ez 2030 után jelenti majd a gazdaság számára, ha a termelékenység nem javul addigra jelentősen" - hangsúlyozta Jan Csing-csun, a hivatal igazgató-helyettese.

Az öregedéssel foglalkozó állami kutatóintézet igazgatója, Csang Kaj-ti pedig arra figyelmeztetett, hogy az ország egyáltalán nincs felkészülve ennek a problémának a megoldására. Szerinte létfontosságú, hogy még idejében megkezdjék egy olyan átfogó rendszer kialakítását, amely gondoskodik majd az idősekről.