eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Újabb kormányzati adatkezelési botrány Nagy-Britanniában

Hárommillió brit adatai - nevek, címek, telefonszámok - "vesztek el" még májusban az Egyesült Államokban, olyanoké, akik 2004 szeptembere és 2007 áprilisa között töltötték ki a KRESZ-tesztet.

Az adatok akkor tűntek el, amikor az autóvezető-oktatás minőségét felügyelő szervezet szerződéses partnercége, a Pearson's elvesztette az azokat tároló merevlemezt az Egyesült Államokbeli Iowa államban idén májusban.

Az ügyről hétfő kora este tartott beszámolót a parlamentben a brit közlekedésügyi miniszter, Ruth Kelly. A tárcavezető elmondta: az adatokat kifejezetten a Pearson'snak szánták, ezért olyan módon vitték fel a merevlemezre, hogy ahhoz más közvetlenül ne férhessen hozzá.

Nem komoly

A miniszter közölte: az adathordozót nem postán adták fel, egyszerűen arról van szó, hogy nincs ott, ahol lennie kellene.

Az adatvesztésnek a szakértők szerint nincs különösebb kockázata, mivel a merevlemez nem tartalmazta a tanulóvezetők banki, társadalombiztosítási vagy születési adatait, Ruth Kelly ennek ellenére elnézést kért minden érintettől: azoktól, akik 2004 szeptembere és 2007 áprilisa között vettek részt a KRESZ-vizsgán.

A közlekedési miniszter azután szólalt fel a parlamentben, hogy a pénzügyi tárca vezetője, Alistair Darling évközi beszámolót tartott az októberi adatkezelési botrányról: akkor a királyi adó- és vámhivatal "vesztett el" két cd-t, amelyek 25 millió brit adófizető adatait tartalmazták.

Kidobták őket?

A cd-ket a brit adóhivatal munkatársa adta fel a nagy-britanniai Washingtonban, a csomagnak pedig a londoni székhelyű brit állami számvevőszéhez kellett volna megérkeznie.

Az elveszett adathordozókon az összes olyan brit család tagjainak személyes adatai megtalálhatók, akiknek 16 éven aluli gyermekük van, vagyis jogosultak a gyermekgondozási támogatásra.

Bár a rendőrség még mindig vizsgálódik az ügyben, a hírek szerint a nyomozók úgy tartják: a cd-ket valószínűleg valaki egyszerűen a szemétbe dobta. Arra legalábbis egyelőre nem utal semmi, hogy az adatok rossz kezekbe kerültek volna.

Az ellenzék már az októberben kirobbant adatkezelési botrány kapcsán is élesen bírálta a kormányt, amely most újabb kritikákat kapott.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×