eur:
394.6
usd:
369.83
bux:
65173.95
2024. április 19. péntek Emma

A védekezés napjainak vége - Amerikai támadásba lendül

Generációnk legnagyobb felelőssége, hogy megnyerje a terrorizmus elleni háborút. E cél elérése érdekében az Egyesült Államoknak offenzívában kell maradnia, a gyengeség ugyanis bátorítja az agresszorokat - így foglalta össze védelmi politikáját Rudy Giuliani, New York volt polgármestere, aki a republikánusok színeiben indul az elnökjelöltségért.

Az Egyesült Államok békét akar, és nem azért áll háborúban, mert szeret harcolni, hanem azért, mert a terroristák háborút üzentek neki - fogalmazott Giuliani a Newsweekben írt cikkében, emlékeztetve arra, hogy az iszlám szélsőségesek már az 1970-es években megkezdték hadjáratukat a nemzetközi közösség ellen.

A terrorizmus elleni harc terepe Irak és Afganisztán lett, az Egyesült Államok stratégiája pedig csupán egyetlen lehet: a győzelem. Irakban az amerikai győzelem azt jelenti, hogy kivívják az ország stabilitását, és szövetségesükké teszik a kormányt a terrorizmus elleni globális harcban.

"Rettenetes hiba lenne, ha felállítanánk egy mesterséges menetrendet az amerikai csapatok kivonására. Szövetségeseink emiatt arra a következtetésre jutnának, hogy Washington többé nem hajlandó és nem képes tartós akcióra, ellenségeink pedig felbátorodnának. Összefoglalva: az iraki kudarc szélesebb körű és véresebb regionális konfliktushoz vezetne a közeljövőben" - írta Giuliani, aki szerint az Egyesült Államoknak változatlan erőt kell mutatnia az olyan államok ellen is, mint Irán, és meg kell akadályoznia, hogy nukleáris fegyverhez jusson.

"A demokraták nem játszhatnak a nemzet biztonságával"

Giuliani pontokba szedte, mire figyelne, ha ő költözhetne be a Fehér házba. Először is meggyőződése, hogy az amerikai hírszerzésnek meg kell kapnia minden eszközt arra, hogy felvehesse a harcot a terroristákkal - ennek érdekében felül kell vizsgálni a meglévő törvényeket.

"A kongresszusban ülő demokrata képviselőknek nem engedhetjük meg, hogy játszanak a nemzet biztonságával. A hírszerző közösséget újra kell éleszteni, újraszervezni... és megerősíteni kapcsolatait a szövetségesek hasonló szervezeteivel" - véli Giuliani, aki emlékeztetett arra, hogy az együttműködés révén sikerült megakadályozni 14 támadási kísérletet amerikai és 11-et idegen földön 2001. szeptember 11-dike óta.

Másodszor; a NATO-t ki kell szélesíteni - állítja Giuliani. A szervezet az elmúlt években túlnőtt eredeti szerepén, ahogyan azt afganisztáni szerepvállalása is mutatja. "Erre alapozva a NATO-nak el kell köteleznie magát arra, hogy szembeszálljon a globális fenyegetésekkel... Fel kell ajánlani a tagságot minden országnak, amely megfelel az alapvető követelményeknek, vagyis demokratikusan választott kormánya van, rendelkezik a szükséges katonai képességekkel és elkötelezett" - írta Giuliani, aki Ausztráliát, Indiát, Izraelt, Szingapúrt és Japánt sorolta fel példaként.

Harmadszor; az Egyesült Államoknak növelni kell a hadseregét, mert túl hosszú ideje már, hogy túl sokat követelnek a katonáktól, akiknek túl kevés eszközük van. "Nagy hiba volt, hogy azt hittük, a hidegháború lezárulásával jelentősen csökkenthetjük a hadsereg létszámát, és megelégedhetünk békebeli katonai költségvetéssel. A globális háború szükségleteinek megfelelően ismét növelni kell a katonai költségvetést" - hangsúlyozta Giuliani.

A republikánus politikus emlékeztetett arra, hogy már javasolta legalább tíz új harci dandár felállítását, ha pedig elnökké választanák, a haditengerészet legalább 300 új hajót, a légierő pedig elegendő számú üzemanyag-utántöltő repülőgépet kapna, és megkezdődne az elöregedett B-52-eseket leváltó nagy hatótávolságú bombázók gyártása is.

Giuliani emlékeztetett arra is, hogy már korábban javasolta egy olyan "hibrid", katonai-civil stabilizációs és újjáépítési expedíciós erő létrehozását, amelynek a feladata lenne többek között annak a megakadályozása, hogy a terroristák menedéket találjanak bárhol a világon. "Az iraki tapasztalat megmutatta, hogy Amerikának képesnek kell lennie a béke megnyerésére is; ezt a célt szolgálná ez az erő."

Végezetül nagyobb figyelmet kell fordítani Amerikai tekintélyének megerősítésére világszerte. "Az amerikai értékek - a szabadság és a demokrácia - megváltoztatták a világot, de meg kell tanulnunk jobban kommunikálni ezt az üzenetet; nem szabad ráerőltetnünk elveinket másokra, hanem rá kell mutatnunk, hogy a saját jól felfogott érdekükről van szó" - hangsúlyozta Giuliani, aki szerint minél jobb kereskedelmi és kulturális kapcsolatot ápol az Egyesült Államok más országokkal, annál nagyobb a valószínűsége, hogy meg is értik majd egymást.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×