eur:
394.06
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A terembérleten bukik az államfői jelölés

Nem indul a márciusi orosz elnökválasztásokon a Kremlt élesen bíráló egykori sakkvilágbajnok, Garri Kaszparov. Az ellenzéki vezető és követői azzal vádolják a hatóságokat, hogy megakadályozták a blokk jelölőgyűlését. A törvények szerint csütörtök volt az utolsó nap, amikor a potenciális jelölteket ki kellett választani a jelölőgyűléseken.

A részben Kaszparov által vezetett Másik Oroszország koalíció szóvivője azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy az ellenzékiek nem tudtak olyan termet találni Moszkvában, ahol megtarthatták volna jelölőgyűlésüket.

Marina Litvinovics szerint az orosz kormány gyakorolt nyomást az ingatlanok tulajdonosaira, hogy ne adjanak bérbe helyszíneket az ellenzékieknek.

Akadályozzák, pedig most nem lenne sok esélye

Kaszparov, aki az utóbbi időben Putyin elnök egyik leghangosabb bírálójává vált, és kiváló angol nyelvtudása miatt gyakran szerepel a külföldi médiában, a parlamenti választások idején demonstratív módon összetépte szavazólapját. A voksolás előtt nem sokkal pedig öt napot töltött fogdában, ahonnan egy ellenzéki tüntetésről vitte be a rendőrség.

A Másik Oroszország ugyanakkor nem sok támogatásra számíthat, annál is inkább, mert Kaszparov nacionalistákkal, anarchistákkal, más baloldaliakkal hozott létre szövetséget, amelynek tagjait a Vlagyimir Putyinnal szembeni ellenszenv fogja egybe.

A koalíciónak még Kaszparov elnökjelöltsége esetén sem lett volna sok esélye. Az orosz politikai helyzet főleg nyugati bírálói ezért is teszik fel a kérdést: miért kell akadályozni a volt sakkvilágbajnok politikai próbálkozását.

A rendőrök megállították a temetésre igyekvő ellenzékieket

A moszkvai rohamrendőrség csütörtökön megállította a Másik Oroszország támogatóit szállító két buszt. Kaszparov, Eduard Limonov a Nemzeti Bolsevik Párt vezetője és mások egy társuk temetésére indultak. A 22 éves fiatalember azután halt meg, hogy állítólag megverték egy tüntetésen a rendőrök.

Orosz és nyugati elemzők közben szinte kész tényként kezelik, hogy a következő orosz elnök Dmitrij Medvegyev, első miniszterelnök-helyettes, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke lesz. Medvegyevet hétfőn nevezte meg jelöltként a Putyin elnök programját támogató Egységes Oroszország és három kisebb Kreml-szimpatizáns párt.

Putyin ezt követően támogatásáról biztosította a jelöltet, azaz gyakorlatilag kiválasztott utódjaként nevezte meg.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×