Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A terembérleten bukik az államfői jelölés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem indul a márciusi orosz elnökválasztásokon a Kremlt élesen bíráló egykori sakkvilágbajnok, Garri Kaszparov. Az ellenzéki vezető és követői azzal vádolják a hatóságokat, hogy megakadályozták a blokk jelölőgyűlését. A törvények szerint csütörtök volt az utolsó nap, amikor a potenciális jelölteket ki kellett választani a jelölőgyűléseken.

A részben Kaszparov által vezetett Másik Oroszország koalíció szóvivője azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy az ellenzékiek nem tudtak olyan termet találni Moszkvában, ahol megtarthatták volna jelölőgyűlésüket.

Marina Litvinovics szerint az orosz kormány gyakorolt nyomást az ingatlanok tulajdonosaira, hogy ne adjanak bérbe helyszíneket az ellenzékieknek.

Akadályozzák, pedig most nem lenne sok esélye

Kaszparov, aki az utóbbi időben Putyin elnök egyik leghangosabb bírálójává vált, és kiváló angol nyelvtudása miatt gyakran szerepel a külföldi médiában, a parlamenti választások idején demonstratív módon összetépte szavazólapját. A voksolás előtt nem sokkal pedig öt napot töltött fogdában, ahonnan egy ellenzéki tüntetésről vitte be a rendőrség.

A Másik Oroszország ugyanakkor nem sok támogatásra számíthat, annál is inkább, mert Kaszparov nacionalistákkal, anarchistákkal, más baloldaliakkal hozott létre szövetséget, amelynek tagjait a Vlagyimir Putyinnal szembeni ellenszenv fogja egybe.

A koalíciónak még Kaszparov elnökjelöltsége esetén sem lett volna sok esélye. Az orosz politikai helyzet főleg nyugati bírálói ezért is teszik fel a kérdést: miért kell akadályozni a volt sakkvilágbajnok politikai próbálkozását.

A rendőrök megállították a temetésre igyekvő ellenzékieket

A moszkvai rohamrendőrség csütörtökön megállította a Másik Oroszország támogatóit szállító két buszt. Kaszparov, Eduard Limonov a Nemzeti Bolsevik Párt vezetője és mások egy társuk temetésére indultak. A 22 éves fiatalember azután halt meg, hogy állítólag megverték egy tüntetésen a rendőrök.

Orosz és nyugati elemzők közben szinte kész tényként kezelik, hogy a következő orosz elnök Dmitrij Medvegyev, első miniszterelnök-helyettes, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke lesz. Medvegyevet hétfőn nevezte meg jelöltként a Putyin elnök programját támogató Egységes Oroszország és három kisebb Kreml-szimpatizáns párt.

Putyin ezt követően támogatásáról biztosította a jelöltet, azaz gyakorlatilag kiválasztott utódjaként nevezte meg.