Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy titokzatos minisztériumi levél és egy gyilkossági per története

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A brit belügyminiszter hivatalosan is kérvényezte, hogy Nagy-Britanniában teljesen egyedülálló módon részben vagy egészben videókonferencia-vonalon keresztül történjen egy gyilkossági ügy tárgyalása, kizárva az ügyből a nyilvánosságot. A The Times tekintélyes brit napilap úgy tudja, hogy a gyanúsított valószínűleg valamelyik kormányzati ügynökségnek dolgozhat.

A rendőrség tavaly júniusban, londoni házának alsó szintjén talált rá a díjnyertes író, Allan Chappelow holttestére. Mint azt a halottkémi vizsgálat bebizonyította, a 86 éves, visszavonultan élő szerzőt a fejére mért ütésekkel gyilkolták meg.

A több, George Bernard Shaw drámaíróról szóló könyv szerzőjeként elhíresült Allan Chappelow meggyilkolásával a 45 éves, szintén a brit fővárosban élő pénzügyi szakembert, Wang Yamot gyanúsítják. A férfi (akit betöréssel és csalással is gyanúsítanak) ártatlannak vallotta magát.

A gyilkosság idején keletkezett cikkek azt valószínűsítették, hogy halála előtt valaki visszaélt Allan Chappelow személyazonosságával. A rendőrséget a férfi bankja értesítette, mivel gyanúsnak találták a férfi számláját.

Az író halála előtti napokban egy önmagát Allan Chappelownak kiadó férfi 10 ezer fontot (3,6 millió forintot) utalt át az egyik számláról. Allan Chappelow házából négy csekk, a postája és egy mobiltelefon tűnt el. Kilenc nappal a meggyilkolása után pedig kigyulladt a férfi háza: a földszint 35 százaléka megsemmisült, de a tűz pusztított az emeleten és az alagsorban is.

Az ügyben váratlan fordulat történt, amikor a napokban Jacqui Smith belügyminiszter hivatalosan is aláírt egy "közérdekű védettségről" szóló igazolást, melynek nyomán a brit ügyészségi ellenőrző hivatal (CPS) jelezte a londoni Központi Bíróság felé, hogy szeretnék, ha "az előzetes meghallgatások és a tárgyalás egy része" videókonferencia-vonalon zajlana.

A brit jogtörténetben rendkívül ritka, szinte példa nélküli, hogy egy gyilkossági ügyben ilyen kérelmet nyújtson be a belügyminiszter. Mint a The Times megjegyzi: "közérdekű védettségre" a nemzetbiztonság és a jó diplomáciai kapcsolatok védelme, a bűnügyi hírszerzés informátorainak vagy forrásainak védelme esetében lehet hivatkozni, valamint akkor, ha úgy ítélik meg, hogy az igazság kiderítéséhez szükséges a bizalmas ügykezelés.

"Teljesen szokatlan, hogy bármilyen tárgyalást videókonferencia-vonalon tartsanak meg. A nyílt bírósági tárgyalás jogrendszerünk egyik alapja. Ennek bármilyen mértékű korlátozása azt jelenti, hogy valamilyen rendkívül kivételes ok húzódik meg a háttérben" - mondta a The Times által megkérdezett ügyvéd, John Cooper.

Az ügyet tárgyaló bíró egy január 14-i meghallgatáson dönt arról, hogy helyt ad-e a kérelemnek.

Hanganyag: Sárközi Mátyás (London)