Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fodor Gábor: Előrelépés történt a klímakonferencián

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Konkrét számok nélküli, de a 2020 utáni széndioxid-kibocsátás alapelveit tartalmazó keretmegállapodás létrejöttére számít az Indonéziában zajló klímacsúcson a Balin tartózkodó magyar környezetvédelmi miniszter. A világtanácskozásra szerdán érkezik José Manuel Barroso, az Európa Bizottság elnöke, és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.

A helyszínen tartózkodó magyar környezetvédelmi miniszter szerint előrelépés történt a Baliban zajló klímakonferencián, hiszen az Egyesült Államok változtatott évekkel ezelőtti álláspontján és nem kívánja megakadályozni a megegyezést.

"Néhány évvel ezelőtt az amerikai kormánynak az volt az álláspontja, hogy klímaváltozás nem is létezik. Ma már nem ez a helyzet" - hangsúlyozta Fodor Gábor az InfoRádióban.

A környezetvédelmi miniszter emlékeztetett: a folyamat 15 éve, Kiotóban kezdődött. Az Egyesült Államok mellett Kína és India is fontos szereplő - tette hozzá Fodor Gábor.

"Ezek az országok óriási sebességgel iparosodnak és hatalmas gondot jelent a jelenlegihez hasonló nemzetközi tanácskozásokon, hogy valójában nem akarják korlátozni kibocsátásuk növekedését" - mutatott rá a környezetvédelmi miniszter.

A magyar politikus biztos abban, hogy Balin keretmegállapodás születik, amely számokat ugyan nem, de alapelveket tartalmaz majd. Fodor Gábor szerint az Európai Unió tagországai nagyon aktívak a konferencián.

"Az Unió azon is erősen gondolkozik, hogy erősebb anyagi ösztönzést nyújtson a környezetbarát technológiákat felhasználó fejlődő országok számára. Szerintem ez is helyes irány. Jelentős az előrelépés Ausztrália részéről, és pozitív irányban változott az Egyesült Államok hozzáállása is" - mondta a környezetvédelmi miniszter.

"Meggyőződésem, hogy a jövő évi amerikai elnökválasztás után ez a kérdés újra terítékre kerül" - tette hozzá Fodor Gábor, aki szerint a fejlett országok részéről radiálisabb lépésre lehet számítani.

Hanganyag: Torda Júlia