eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A miniszter botrányos szavai: "Nem szabadna elfogadni a halálos csókot!"

Beduin sátorral, női testőrökkel és bírálatok kereszttüzében folytat többnapos látogatást Franciaországban Muammar Kadhafi. A líbiai vezető látogatása nyomán a francia kormány emberi jogi minisztere szokatlanul éles kirohanást intézett főnöke, Nicolas Sarkozy államfő ellen.

Rama Yade, a konzervatív francia kormány emberi jogi minisztere az állásával játszik. A politikus azzal vádolta meg közvetve Nicolas Sarkozy elnököt, hogy elárulta Franciaország emberi jogi hagyományát, amikor meghívta Muammar Kadhafi líbiai vezetőt, hogy többmilliárdos szerződéseket írjon alá Párizsban.

"Ne belénk törölje a véres lábát!"

Mint a miniszter fogalmazott "Kadhafi ezredesnek meg kell értenie, hogy Franciaország nem lábtörlő, amelybe egy vezető beletörölheti a bűntettektől véres lábát. Franciaországnak nem szabadna elfogadnia a halál csókját" - mondta Yade, aki szerint Kadhafinak garanciákat kell adnia, hogy tiszteletben tartja országában az emberi jogokat.

Líbia rehabilitálása kecsegtető üzleti lehetőségeket nyit meg

A látogatást valószínűleg vegyes érzelmekkel fogadják azok a bulgáriai orvosi dolgozók, akik Nicolas Sarkozy és felesége közbenjárására szabadultak ki líbiai fogságukból.

A halálraítélt külföldieknek megkegyelmeztek, de nem indíthatnak kártérítési pereket a fogságban elszenvedett állítólagos kínzás miatt. Nemzetközi politikai vezetők számára azonban a tény, hogy Líbia elengedte a vádak szerint gyereket HIV-vírussal megfertőző külföldieket, zöld utat adott a korábban terrorizmus támogatása miatt elszigetelt ország rehabilitációjához.

A jogvédők haragját ugyanakkor csak növelte, hogy Kadhafi az ENSZ emberi jogok világnapján érkezett Párizsba.

Sarkozy az elvekkel szemben a gyakorlatias megoldások híve

Nicolas Sárközy, aki a merev elvekhez való ragaszkodás helyett a Tony Blair féle "mindegy-csak-működjön" típusú politikai megoldások híve, védelmébe vette döntését, és kritikus miniszterét is: "Õ az emberi jogi miniszter, és normális, hogy ebben az ügyben a meggyőződését hangoztatja. Erre a kérdésre én is emlékeztettem Kadhafi elnököt" - mondta.

Nicolas Sarkozy - vagy inkább a francia ipar - számára azonban túl sokba került volna az elvi kiállás. A program szerint Kadhafi tízmilliárd euró értékű üzletet köt többek között Airbus repülőgépek, víztisztító telepek és fegyerek vásárlásáról. Francia üzleti vezetők szerint azonban nem világos, hogy milyen szerződéseket kötnek is meg valójában.

Kadhafi kedvéért még a protokollt is módosították

Párizs még abba is belement, hogy a morcos kinézetű női testőrök társaságában utazó líbiai vezető hagyományos beduin sátrában lakhasson látogatása során és oda hívja meg vendégeit.

A Paris Match magazin által megkérdezettek 61 százaléka ellenezte a vizitet, a jogvédő múlttal rendelkező Bernard Kouchner külügyminiszter pedig azt mondta: "belenyugszik" a látogatás tényébe.

Bernard Kouchner azzal érvelt a látogatás mellett, hogy Franciaországot a jövő Líbiája érdekli, de nem felejti el a múlt Líbiájának áldozatait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×