Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Veszélyben a karácsony a politikai korrektség miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy-Britanniában a politikai korrektség jegyében egyre kevesebb iskolában tartanak betlehemezést, és az sem ritka, hogy a települések sem rendeznek karácsonyi ünnepséget, nehogy megbántsák a többi vallás híveit.

David Cameron ellenzéki vezető nemrég felemelte a szavát a karácsonyi szokások védelmében, Nagy-Britanniában ugyanis egyre gyakoribb, hogy a muszlimok vagy a zsidók érzékenységére hivatkozva nem betlehemezhetnek a gyermekek az utcán vagy nem énekelhetnek karácsonyi dalokat.
Mindez a konzervatív politikus szerint a hagyományok elerodálódásához vezet, márpedig a karácsony nélkül nem építhető erős állam.

David Cameron azt mondta: a karácsonyt országosan kell megünnepelni, épp ezért az iskolák sem hagyhatják figyelmen kívül.

A képviselő hozzátette: a butaság netovábbja, ha az üdvözlőlapokra sem lehet már ráírni azt, hogy "Kellemes karácsonyt és boldog új évet", ehelyett csak a "Kellemes ünnepeket" szerepelhet rajta.

David Cameron mellett más politikusok is rámutattak arra: a karácsony éppúgy a kulturális sokszínűség jele, mint például a zsidó hanuka vagy a hinduk ünnepe, a diwali; és nem igaz, hogy a többi vallás híveit bántaná a karácsony megünneplése.

Egy kutatás szerint Nagy-Britanniában, ahol előszeretettel küldenek egymásnak karácsonyi üdvözlőlapot az emberek, már csak minden tizedik képeslapon lelhető fel valamilyen karácsonyi utalás. A munkahelyek háromnegyedébe pedig nem díszítik fel karácsonyra az irodákat, nehogy ez érzékenyen érintse a más valláshoz tartozókat.