Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kadhafi kártérítést követel a gyarmatosításért az EU-Afrika-csúcs előtt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Moammer el-Kadhafi líbiai vezető követelte egy pénteki lisszaboni előadásában, hogy a volt gyarmattartó hatalmak fizessenek kártérítést a kolonizáció időszakáért, és kijelentette, hogy szerinte ez a kompenzáció lehetne az egyik fő témája az Európai Unió és Afrika országai közötti hét végi csúcstalálkozónak a portugál fővárosban.

Védelmébe vette a terrorizmust, mint "a gyengék eszközét", és elítélte, hogy "a szuperhatalmak elorozzák a hatalmat".

"A gyarmatosító hatalmaknak kártalanítaniuk kell azokat a népeket, amelyeket az uralmuk alá vontak és kifosztottak. Ez lenne a csúcstalálkozó egyik fő témája, a gyarmati időszakért fizetendő kompenzáció" - jelentette ki Kadhafi A modern társadalom problémái címet viselő egyórás előadásában a Lisszaboni Egyetem mintegy 400 oktatója és diákja előtt.

"A szuperhatalmak megsértették a nemzetközi törvényességet, a nemzetközi jogot és az ENSZ-t, a világszervezet felhatalmazása nélkül hajtották végre döntéseiket, és így természetes, hogy a gyengék a terrorizmus eszközéhez nyúlnak. Ma minden nép fél. A II. világháború és az ENSZ megalakítása után azt gondoltuk, hogy békében fogunk élni, de az ENSZ-be vetett reményeink fokozatosan szertefoszlanak" - mondta Kadhafi, és követelte, hogy a hatalmat ruházzák át az ENSZ közgyűlésére.

"Az ENSZ a világ parlamentje, közgyűlését kell felruházni hatáskörrel, nem pedig a Biztonsági Tanácsot, amely az elitet képviseli" - jelentette ki a líbiai vezető.