eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kadhafi kártérítést követel a gyarmatosításért az EU-Afrika-csúcs előtt

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető követelte egy pénteki lisszaboni előadásában, hogy a volt gyarmattartó hatalmak fizessenek kártérítést a kolonizáció időszakáért, és kijelentette, hogy szerinte ez a kompenzáció lehetne az egyik fő témája az Európai Unió és Afrika országai közötti hét végi csúcstalálkozónak a portugál fővárosban.

Védelmébe vette a terrorizmust, mint "a gyengék eszközét", és elítélte, hogy "a szuperhatalmak elorozzák a hatalmat".

"A gyarmatosító hatalmaknak kártalanítaniuk kell azokat a népeket, amelyeket az uralmuk alá vontak és kifosztottak. Ez lenne a csúcstalálkozó egyik fő témája, a gyarmati időszakért fizetendő kompenzáció" - jelentette ki Kadhafi A modern társadalom problémái címet viselő egyórás előadásában a Lisszaboni Egyetem mintegy 400 oktatója és diákja előtt.

"A szuperhatalmak megsértették a nemzetközi törvényességet, a nemzetközi jogot és az ENSZ-t, a világszervezet felhatalmazása nélkül hajtották végre döntéseiket, és így természetes, hogy a gyengék a terrorizmus eszközéhez nyúlnak. Ma minden nép fél. A II. világháború és az ENSZ megalakítása után azt gondoltuk, hogy békében fogunk élni, de az ENSZ-be vetett reményeink fokozatosan szertefoszlanak" - mondta Kadhafi, és követelte, hogy a hatalmat ruházzák át az ENSZ közgyűlésére.

"Az ENSZ a világ parlamentje, közgyűlését kell felruházni hatáskörrel, nem pedig a Biztonsági Tanácsot, amely az elitet képviseli" - jelentette ki a líbiai vezető.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×