eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hiába ad reményt a nőknek, el akarják tiltani a munkájától

Hiába a legsikeresebb Mohamed Taranissi termékenységi klinikája, az ilyen központokat felügyelő szervezet eltiltaná az orvost annak vezetésétől. A londoni Assisted Reproduction and Gynaecology Centre-ben kezelt, 35 év alatti nők kétharmadának sikerült gyermeket szülnie.

A Humán Megtermékenyítési és Embriológiai Hatóság (HFEA) adatai szerint Mohammed Taranissi klinikája (Assisted Reproduction and Gynaecology Centre) a legsikeresebb: az itt kezelt, 35 évesnél fiatalabb nők kétharmadának sikerült gyermeket szülnie 2005-ben.

Ezzel az eredménnyel a világ élmezőnyében szerepel a központ, amely 60,7 százalékos sikerrel dolgozik, míg a brit átlag csupán 29,6 százalékos.

Mohammed Taranissi másik klinikája, a Repriductive Genetics Institute ugyancsak jó eredményeket ér el: negyedik a "ranglistán".

Ha nem kap engedélyt, perel

A HFEA júliusban megtiltotta az orvosnak, hogy ő legyen a  legsikeresebb központjának vezetője: a szervezet azt állította, hogy másik klinikáján engedély nélkül kezelte pácienseit.

A Reproductive Genetics Institute-ot ezért bezárták, Taranissi pedig ideiglenes engedélyt kapott a működéshez, ez azonban január közepén lejár. Ekkor tartják az orvos meghallgatását. Ha nem kap új licenszt, a doktor bíróság elé viszi az ügyét.

A bíróság már vizsgálta a HFEA-t, és megállapította, hogy törvénytelen igazolásokat mutatott fel, amikor munkatársai vizsgálatot tartottak a két klinikán idén januárban. Mohammed Taranissi a BBC egyik műsorának készítőit is beperelte rágalmazás miatt.

Baj, hogy sok az iker

Az orvos központjai sokak szerint azért ennyire sikeresek, mert a pácienseiknek szervezetébe több megtermékenyített petesejtet ültetnek be. Ezáltal nagyobb lesz az esély arra, hogy valamelyik megtapadjon, és fejlődni kezdjen az anyaméhben, de arra is, hogy a kismamának ikrei szülessenek.

A HFEA ugyanakkor azon fáradozik, hogy az ikerszülések arányát csökkentse, mivel az ilyen terhesség nagyon megviseli a nők szervezetét és a babák számára is kockázatos.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×