eur:
394.6
usd:
370.67
bux:
65390.42
2024. április 23. kedd Béla

Leállította a kórházprivatizációt a parlament Szlovákiában

Leállította a kórházprivatizációt a szlovák parlament, a betegellátásról szóló törvény módosításával.

A módosítást előterjesztő egészségügyi tárca abból a megfontolásból indult ki, hogy ha egy kórházi intézmény részvénytársasággá alakul át, akkor az állam elveszíti egyik eszközét kötelezettségei teljesítésére, holott a törvény állami feladatként szabja meg a közegészségügyi feladatok ellátását, az állami egészségügyi politika megvalósítását és annak felügyeletét.

Bastrnák Tibor, a törvény ellen szavazó Magyar Koalíció Pártjának képviselője, a parlament egészségügyi bizottságának tagja, az eddig hatályos, az 51 százalékos állami tulajdonrészt megengedő törvény előterjesztője a csütörtöki módosítást kommentálva azt mondta: most már csak azt kellene tudni, hogy a kormány honnét teremti elő az alulteljesítő kórházak üzemeltetéséhez szükséges pénzt.

Hogy ezek után a külső befektetők hogyan reagálnak az előállt helyzetre, "azt majd meglátjuk" - tette hozzá.

A december 30-ától hatályos törvény "garantálja, hogy a klinikák és az országos feladatokat ellátó egészségügyi intézmények, valamit a rendkívüli helyzetekben különleges feladatok ellátására hivatott egészségügyi intézmények tulajdonosa az állam marad" - állapítja meg az érintett intézmények felügyeletét ellátó egészségügyi tárca.

Más módosításokat is bírálva az egészségügyi bizottság ellenzéki elnöke, Viliam Novotny a TASR szlovák állami hírügynökségnek azt mondta, hogy ezzel megnehezül a betegek gyógyfürdő-terápiához való hozzáférése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×