Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Ez katasztrofális. Emberek élete kerülhet veszélybe\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Emberek százainak kerülhet veszélybe akár az élete is, ha rossz kezekbe kerülnek azok a cédék, amelyeket a királyi adó- és vámhivatal \"vesztett el\". A lemezeken ugyanis rengeteg, a rendőrség tanúvédelmi programjában szereplő személy adatai szerepelnek - tudta meg a Daily Telegraph brit napilap.

A cédék, amelyek azután tűntek el, hogy a királyi adó- és vámhivatal munkatársa egyszerű küldeményként adta fel őket, és amelyeknek a londoni székhelyű brit állami számvevőszékhez kellett volna megérkezniük, körülbelül 350 olyan állampolgár adatait is tartalmazzák, akik részt vesznek a rendőrségi tanúvédelmi programban.

Ezek az emberek korábban komoly bűnözők ellen tettek tanúvallomást, ezért új személyazonosságot kaptak.

A cédék, amelyeken a védett tanúk eredeti adatai is szerepelnek, rendkívül értékesek lehetnek a feketepiacon: ha bűnözők jutnak hozzájuk, életek kerülhetnek veszélybe.

Emiatt a tanúknak minél előbb újabb személyazonosságot kell kreálni, ez pedig sok pénzébe kerül az adófizetőknek.

A legújabb fejleményekről értesítették Jack Straw igazságügyi minisztert, a londoni rendőrség és a brit rendőri vezetők szövetsége (Acpo) pedig már nyomoz az ügyben.

"Ez katasztrofális. Emberek élete kerülhet veszélybe. Ez nevetségessé teszi az egész tanúvédelmi programot" - nyilatkozott a Daily Telegraph-nak egy magas rangú rendőrtiszt.

A konzervatív árnyékkormány pénzügyminisztere, George Osborne úgy vélekedett: az új hírek meglehetősen aggasztóak, az ügy miatt pedig tovább hanyatlik a munkáspárti kabinetbe vetett bizalom.

Az elveszett cédéken az összes olyan brit család tagjainak személyes adatai megtalálhatók, akiknek 16 éven aluli gyermekük van, vagyis jogosultak a gyermekgondozási támogatásra. Aki megtalálja az adathordozót, 25 millió brit nevéhez, címéhez, születési idejéhez, társadalombiztosítási azonosítójához és banki adataihoz juthat hozzá.

A brit adóhivatal márciusban kezdte letölteni a gyermekgondozási támogatásra jogosultak adatait saját rendszeréből, és cédéken elküldeni a számvevőszéknek auditálásra. Erre a hivatal munktársainak és az államkincstár tisztviselőinek találkozóján derült fény, miután észrevették, hogy a cédéket tartalmazó küldemény elveszett.