eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

"Az emberek haldoklanak, mégis nagyon udvariasak"

A zsúfolt temetők a néma tanúi annak, hogyan vezeti országát Robert Mugabe. A zimbabwei elnök uralma alatt még a legszükségesebb gyógyszerek sem jutnak el az éhező, beteg emberekhez. Az elhunytak közül pedig csak keveseket tud eltemettetni a családjuk.

Kombuzi temetőjének távoli csücskében egyszerű fémtáblák jelzik, kik nyugszanak a földben. Legtöbbjük az 1970-es években született.

Escort Tauzeni 29 éves volt, mikor meghalt, mellette a 30 esztendősen elhunyt Vimbai Mazana sírja. Itt nyugszik még a 36 éves korában eltávozott Kennedy Bono és Monica Mhlanga is, akit hat héttel harmincadik születésnapja előtt ragadott el a halál.

A legtöbb sírban fájdalmasan fiatalon elhunyt férfiak és nők fekszenek, ők a néma tanúi Robert Mugabe zimbabwei elnök regnálásának.

Siralmas állapotok

Az Egészségügyi Világszervezet tavalyi felmérése szerint az afrikai országban a világon a legalacsonyabb a várható élettartam: 37 év a férfiak és 34 a nők esetében. A kontinensátlag a férfiaknál 47, a nőknél 49 esztendő.

"Manapság egyre több és több a temetés. Naponta húsznál is többet tartanak. Itt kell meghúzni a határt, mert nincs elég sírásó" - mondta egy férfi, aki ugyancsak temetőben dolgozik.

A segélyszervezetek szerint azért is ilyen magas a halálozási arány, mert egyre-másra szedi áldozatait a HIV-vírus, a helyzetet pedig súlyosbítja, hogy az országban rendkívül nehéz gyógyszerekhez jutni.

Járvány és éhínség

A magawei 6-os számú temető még csak két éve nyílt meg, de már holttestek ezrei nyugszanak itt.

"Folyamatosan zajlanak a temetések. Az emberek kénytelenek mások sírjára hágni" - mondta egy segélymunkás.

"A HIV és a szegénység nem túl jó kombináció" - tette hozzá a férfi, megjegyezve, hogy a vírus ugyancsak gyorsan terjed a Dél-Afrikai Köztársaságban is, de ott legalább élelemhez tudnak jutni az emberek.

...vagy belehal

A Mugabe-rezsimmel szemben álló tömörülés, a Demokratikus Változásért Mozgalom munkatársa, Stella Allberry arról beszélt: szerencsés az a család, aki képes megfizetni elhunyt családtagja  temetését, a legtöbben ugyanis annyira szegények, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy kifizessék a szertartást.

"Ha nem tudják eltemettetni, elviszik őket egy kórházba, más név alatt vetetik fel hozzátartozójukat, majd elbúcsúznak tőle. A betegek így koldusként halnak meg és az állam szervez nekik temetést" - magyarázta Stella Allberry.

"Az emberek haldoklanak, mégis nagyon udvariasak. Láthat kórtermeket tele betegekkel, akik csendesen üldögélnek, toleránsak, jók; a legszelídebb kutya mindig az, amelyet állandóan csak rugdosnak. De egy nap megfordul majd és harap - vagy csak belehal a sebeibe" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×