eur:
395.01
usd:
370.83
bux:
65196.47
2024. április 19. péntek Emma

Közel a pillanat, amikor az Egyesült Államok is csatlakozni fog Kiotóhoz

A környezetvédelmi miniszter szerint a kiotói egyezményben rögzített vállalások már nem elegendőek, a világnak a klímaváltozás megfékezése érdekében sokkal radikális lépéseket kell tennie a károsanyag-kibocsátás csökkentése terén.

A tíz éve született kiotói egyezmény értelmében a világ üvegházhatást okozó károsanyag-kibocsátását 2012-ig az 1997-es szinthez képest 5,2 százalékkal kell mérsékelni. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter szerint azonban ma már világosan látszik, hogy ez nem elegendő.

Az Európai Unió - köztük Magyarország is - ezért sokkal radikálisabb ígéretet tett: 2020-ig 20 százalékos emissziócsökkentést vállalt.

A miniszter a határozottabb lépéseket képviseli majd hétvégén is, az indonéziai Bali szigetén megrendezett ENSZ-klímakonferenciájának résztvevőjeként.

Mint mondta, a tanácskozáson - amelyen 190 ország képviselői vesznek részt - várhatóan a kiotói egyezménynél hatékonyabb lépéseket fogalmaznak majd meg.

Az InfoRádió kérdésére, amely szerint célravezető-e mindez, ha közben olyan ipari nagyhatalmak, mint az Egyesült Államok, nem csatlakoznak a kötelező kvóták vállalásához, csak az egyéni felajánlásokhoz, Fodor Gábor azt mondta: közel a pillanat, amikor az Egyesült Államok is csatlakozni fog a megállapodáshoz.

Szerinte a tengerentúli ország hozzáállása sokat változott, épp úgy, ahogy Ausztráliáé is. Azé az országé, aki eddig szintén nem vállalta az emisszió csökkentését, nemrég azonban mégis csatlakozott a programhoz.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×