eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Német bírálatok az orosz választások kapcsán

A német kancellár rádióinterjúban bírálta az oroszországi véleménynyilvánítás korlátozását. A hétvégi választás kapcsán Angela Merkel kifogásolta azt is, hogy nem engedték be az országban az EBESZ megbízottait. A berlini kormány oroszországi ügyekben illetékes megbízottja nyíltan kimondta, hogy szó sem volt pártatlan és szabad választásról.

Angela Merkel kancellár reményét fejezte ki, hogy a márciusi elnökválasztásig javulni fog a helyzet Oroszországban és jelezte, hogy a saját részéről a Moszkvával folyó párbeszéd állandó fenntartásával szeretné a kedvező irányban befolyásolni.

Angela Merkel a hétvégi választással kapcsolatban kifogásolta, hogy Oroszországban nem szavatolják a véleménynyilvánítás teljes szabadságát és hogy az ellenzék az elmúlt időszakban nem fejthette ki háborítatlanul politikai elképzeléseit.

A német kormány Oroszország-szakértője úgy vélte, hogy nem volt sem szabad, sem pedig pártatlan a választás. Andreas Schockenhoff szerint az ellenzéket keményen megfélemlítették és a parlamenti bejutáshoz szükséges szavazati szint emelésével több politikai párttól eleve megvonták a bekerülés
lehetőségét a törvényhozásba.

Ennek ellenére a berlini kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy Oroszországot visszatérítse a demokrácia útjára - jelentette ki Andreas Schockenhoff.

A kormánykoalícióban résztvevő CDU külpolitikai szóvivője, Eckart von Kladen pedig kertelés nélkül leszögezte: vasárnap ismét bizonyítást nyert, hogy Oroszországban nincs demokrácia, a választás csupán Vlagyimir Putyin elnök hatalmának megerősítését célzó színjáték volt.

A német média is vezető helyen foglalkozik azzal a hírrel, hogy Putyin elnök Egyesült Oroszország pártja tarolt a választáson.

A hétfői lapok csaknem egybehangzóan rámutatnak a demokrácia oroszországi hiányára. A Süddeutsche Zeitungban még egy karikatúra is megjelent Vlagyimir Putyin ellen.

A képen az orosz elnök látható, amint a maga által kijelölt úton egy kezesbárányként masírozó medvét vezet az orránál fogva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×