Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kritizál, de elismeri az orosz választások eredményeit a Nyugat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha történtek is csalások, azok biztosan nem befolyásolták érdemben a hétvégi orosz parlamenti választások eredményét - mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa. Deák András György közölte: a különböző szervezetek tiltakozása nyomán romlani fog Oroszország nemzetközi megítélése, de minden ország el fogja ismerni a választások eredményét.

Sok helyen módosították a választási törvényt, ezek a változtatások pedig nagyobb lehetőséget adtak a manipulációra, és valószínű, hogy egyes körzetekben ezt ki is használták - mondta az InfoRádiónak a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa az oroszországi választásokkal kapcsolatban.

Deák András György úgy véli: ugyanakkor a helyszíneken nem csaltak, vagyis a voksokat minden bizonnyal nem számolták el.

Az Oroszország-szakértő hozzátette: egy demokratikus választáshoz kiegyensúlyozott kampány kell, most azonban meglehetősen egyoldalú kampány folyt a voksolást megelőzően, ez pedig némileg előre meghatározta az eredményt.

Csak a Nyugatot érdekli

A világ nagyobbik részét nem érdekli, hogyan folytak le az oroszországi választások, Nyugat-Európa és az Egyesült Államok ugyanakkor figyelte az eseményeket - mondta Deák András György.

A Magyar Külügyi Intézet munkatársa szerint az orosz politikai elit úgy vélte, ha az amerikaiak bele akarnak kötni az eredménybe, megteszik, így csak akkor lett volna értelme gesztusokat tenni a választások kapcsán, ha a kapcsolatok javítására, vagy az imázsbeli veszteség elkerülésére törekednek, ennek azonban nem látták szükségét.

A történtek rontják Oroszország imázsát, a nyugati államok pedig kritizálni fogják a választás lefolytatását, de elismerik majd annak eredményét - közölte a szakértő.

Hanganyag: Nagy Tamás