Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kínai hackerek támadták a Shellt és a Rolls-Royce-t

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kínai hackerek próbáltak betörni a Shell és a Rolls-Royce számítógépes rendszerébe - értesült a Times brit napilap. A támadás a repülőgépmotor-gyártó és az olajcég ellen néhány hónappal ezelőtt történt.

Minden bizonnyal egy kínai állami szervezet által támogatott hackerek próbáltak meg behatolni a Rolls-Royce számítógépes rendszerébe. A világ egyik legnagyobb repülőgépmotor-gyártójának erőforrásaival szerelik fel több nagy légitársaság és NATO-tagország gépeit is.

Valószínű, hogy a Rolls-Royce rendszerébe a kínaiak egy speciális trójai kémprogrammal próbáltak betörni, az információk szerint azonban a támadók nem tudtak fontos adatokhoz hozzájutni, mivel a vállalat adatait több rétegnyi tűzfal védi.

Az olajért folyik a harc

A Shellt, a holland-brit olajcéget az Egyesült Államokban támadta meg egy hackercsapat - állítja egy biztonsági forrás. A behatolók minden bizonnyal a vállalat árazási adataihoz próbáltak meg hozzájutni.

Az afrikai kontinens alatt húzódó olajmezőkért több nemzetközi cég verseng: az itt található olajra mind a fejlett, mind a rendkívül gyors ütemben fejlődő - például kínai, indiai - gazdaságoknak szükségük lenne.

Kiderült, hogy a vállalatokat nemrég a brit belbiztonsági szolgálat vezetője, Jonathan Evans bizalmas levélben figyelmeztette: legyenek óvatosak, mivel kínai állami szervezetek támadják őket.

Ijesztő

A belbiztonsági szolgálat egy meg nem nevezett munkatársa a Timesnak elmondta: a hackereknek nem sikerült elég mélyre jutniuk ahhoz, hogy fontos információkat szerezzenek, a támadás azonban elég nagy volt ahhoz, hogy komoly aggodalomra adjon okot.

A Shell houstoni egységénél ráadásul kémhálózatot fedeztek fel. A cég kínai származású munkatársait arra utasították: legyenek az anyaország segítségére. Otthon marad rokonaikkal zsarolták őket, hogy információkat szedjenek ki belőlük - közölte a belbiztonsági szolgálatnál dolgozó forrás.

Az ügyet sem a Rolls-Royce-nál, sem a Shellnél nem kommentálták.