Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kétezer al-Kaida-tagot tartanak fogva az iraki amerikai börtönökben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az al-Kaida terrorhálózatnak mintegy kétezer tagját, zömükben irakiakat tartanak fogva az Egyesült Államok iraki börtöneiben - jelentette be hétfőn Bagdadban egy magas rangú amerikai katonai vezető. Douglas Stone tábornok, a két amerikai fenntartású börtön parancsnoka szerint a szóban forgó terroristák egyértelműen az al-Kaida tagjai.

Rajtuk kívül további 24 ezer embert tartanak fogva a két intézményben, a Bagdad peremén, egy repülőtér mellett lévő, Cropper táborban 4000-et, a dél-iraki Bászra melletti Bucca táborban pedig 22 ezret fegyveres lázadásban, erőszakcselekményben való részvételért - tette hozzá.

A fogva tartottak 83 százaléka szunnita, 16 százaléka síita. Kétszáznyolcvanan külföldiek.

A foglyok között 950 fiatalkorú van, többségük 15-17 éves, sok közöttük az írástudatlan. Mindannyian a Cropper táborban vannak. Michael Nevin katonai rendész tábornok elmondta, hogy az év elején még csak mintegy száz fiatalkorút tartottak fogva ebben a börtönben. "Az al-Kaidának jelentős befolyása van rájuk" - jelentette ki.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szerint az iraki és az amerikai erők összesen csaknem 60 ezer embert tartanak fogva az országban.

A vöröskereszt iraki irodája közölte: szeptember közepe óta 25-28 ezer olyan iraki tért vissza hazájába, aki Szíriában talált menedéket a háború 2003. márciusi kezdete óta. A menekülteknek ez volt az első visszatérő hulláma, és egyelőre nem nagyon nagy tömegű.

A bagdadi kormány nemrég arra panaszkodott, hogy nehézséget jelentene számára, ha egyszerre nagy tömegben kellene visszafogadni menekülteket, részben az iraki helyzet nem múló bizonytalansága miatt.