eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kétezer al-Kaida-tagot tartanak fogva az iraki amerikai börtönökben

Az al-Kaida terrorhálózatnak mintegy kétezer tagját, zömükben irakiakat tartanak fogva az Egyesült Államok iraki börtöneiben - jelentette be hétfőn Bagdadban egy magas rangú amerikai katonai vezető. Douglas Stone tábornok, a két amerikai fenntartású börtön parancsnoka szerint a szóban forgó terroristák egyértelműen az al-Kaida tagjai.

Rajtuk kívül további 24 ezer embert tartanak fogva a két intézményben, a Bagdad peremén, egy repülőtér mellett lévő, Cropper táborban 4000-et, a dél-iraki Bászra melletti Bucca táborban pedig 22 ezret fegyveres lázadásban, erőszakcselekményben való részvételért - tette hozzá.

A fogva tartottak 83 százaléka szunnita, 16 százaléka síita. Kétszáznyolcvanan külföldiek.

A foglyok között 950 fiatalkorú van, többségük 15-17 éves, sok közöttük az írástudatlan. Mindannyian a Cropper táborban vannak. Michael Nevin katonai rendész tábornok elmondta, hogy az év elején még csak mintegy száz fiatalkorút tartottak fogva ebben a börtönben. "Az al-Kaidának jelentős befolyása van rájuk" - jelentette ki.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szerint az iraki és az amerikai erők összesen csaknem 60 ezer embert tartanak fogva az országban.

A vöröskereszt iraki irodája közölte: szeptember közepe óta 25-28 ezer olyan iraki tért vissza hazájába, aki Szíriában talált menedéket a háború 2003. márciusi kezdete óta. A menekülteknek ez volt az első visszatérő hulláma, és egyelőre nem nagyon nagy tömegű.

A bagdadi kormány nemrég arra panaszkodott, hogy nehézséget jelentene számára, ha egyszerre nagy tömegben kellene visszafogadni menekülteket, részben az iraki helyzet nem múló bizonytalansága miatt.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×