eur:
392.89
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

A politikus drámai vallomása: "Itt élőhalottak vagyunk"

Tragikus szavakkal ecsetelte szinte kilátástalan helyzetét Ingrid Betancourt egy, a hétvégén nyilvánosságra hozott levélben. A 2002-es kolumbiai elnökválasztás egyik indulóját szélsőbaloldali gerillák rabolták el öt évvel ezelőtt, és azóta fogságban tartják. Az asszonyról a levelet megelőzően utoljára négy évvel ezelőtt hallottak.

Több száz embert tart fogva a kolumbiai dzsungelben található táborokban a Farc nevű szélsőbaloldali gerillaszervezet. Egyikük a 45 éves Ingrid Betancourt, akit még a 2002-es kolumbiai elnökválasztás előtt raboltak el.

Az asszonyról négy éve semmilyen életjel nem érkezett, egészen a múlt hétig, amikor egy videófelvételen tűnt fel három amerikai túsz társaságában. A kolumbiai hatóságoknak egy általa írt levél is a birtokába jutott, amit a hétvégén nyilvánosságra hozott Ingrid Betancourt családja.

"Itt élőhalottak vagyunk. Elfogyott az erőm. Nagyon nehéz még mindig hinni...fizikailag nem vagyok jó állapotban... Nincsen étvágyam, a hajam hatalmas mennyiségben hullik" - áll az asszony édesanyjának írt levelében.

Ingrid Betancourt a levélben részletesebben ír a dzsungelbeli élet monotóniájáról, a táborról táborra vándorlásokról, valamint arról, hogy mekkora gondot jelent, hogy ő az egyetlen nő a foglyok között. Utóbbira részletesebben nem tér ki.

"Az élet itt nem élet, csak az idő múlása. Élek, vagy inkább csak vegetálok egy két cölöp közé felhúzott függőágyban, amit egy moszkitóháló és egy ponyva fed" - áll a levélben.

A politikust még a 2002-es kolumbiai elnökválasztás előtt rabolta el a szélsőbaloldali Farc gerillamozgalom. A francia-kolumbiai kettős állampolgárságú asszony érdekében legutóbb Nicolas Sarkozy francia államfő próbált meg közbenjárni, arra kérve Hugo Chavez venezuelai elnököt, hogy próbáljon meg tárgyalni a Farccal.

A venezuelai államfő úgy került a képbe, hogy a gerillák nemrég felajánlottak egy fogolycserét, de az volt a feltételük, hogy a tárgyalásokon részt kell vennie Hugo Chaveznek is.

A helyzet azonban felettébb bonyolult, hiszen a venezuelai elnök egy hétvégi közleményben azzal vádolta meg a kolumbiai és az amerikai a kormányt, hogy a háttérből manipulálják a tárgyalásokat, mivel nem szeretnék, ha a túszok kiszabadulnának.

A francia elnökön kívül természetesen Ingrid Betancourt családja is arra kérte a kolumbiai elnököt, hogy mindent tegyen meg a túszok kiszabadítása érdekében. A nő édesanyja közben a kolumbiai televízióban megható üzenetben kérte a gerillák főnökét, hogy korábbi ígéretéhez híven, jó szándéka jeleként engedje szabadon lányát és más neves foglyokat is.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×