Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Németországban a katolikusok ragaszkodnak a házassághoz a leginkább

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban lassan eltűnőben van a hagyományos család, mert egyre többen élnek élettársi viszonyban, illetve nevelik egyedül gyermekeiket.

A világ vezető ipari államai közül csupán az Egyesült Államokban emelkedik szerényen a népesség. Európában a népszaporulat terén még Franciaország mutatja fel a legjobb adatokat, habár egy átlagos francia családban sem éri el a kettőt a gyermekek száma.

Németország a sereghajtók táborába tartozik, Magyarországot ebben a kategóriában az utolsó harmadba sorolják.

A német statisztikai hivatal most készült felméréséből kitűnik, hogy a hagyományos család helyét egyre inkább átveszi az időszakos kapcsolatra alapuló életközösség.

Kiváltképpen az egykori NDK-ban van eltűnőben a törvényesített család: tíz év leforgása alatt alig több mint másfél millióra zuhant vissza a családok száma.

Kevéssel az ország újraegyesítése után még több mint 2 millió család élt a keleti tartományokban.

Ezzel egy időben kereken 30 százalékkal emelkedett azoknak a száma, akik egyedül, vagy átmeneti partnerükkel együtt nevelik gyermeküket.

Az egykék száma mind jobban dominál, és a két, vagy ennél több utódot nevelő családok aránya rohamosan csökken.

A kimutatás szerint Berlinben az alternatív családok aránya lassan megközelíti az 50 százalékot, míg a zömében katolikus két dél-német tartományban, Bajorországban és Baden-Württenbergben a hagyományos családok aránya még ma is 80 százalék.