eur:
392.88
usd:
366.67
bux:
66311.89
2024. április 25. csütörtök Márk

Katonai lázadás tört ki a Fülöp-szigeteken

Katonai lázadás tört ki a Fülöp-szigeteken Gloria Arroyo elnök ellen.

Mintegy harminc olyan katonatiszt vette be magát Manila egyik luxusszállodájába, akiknek sikerült megszökniük egy 2003-as puccskísérlet miatt indított per tárgyalásáról. Az épületet rendőrök és katonák vették körül, a hírek szerint lövöldözés tört ki.

A lázadókat vezető Denila Lim dandártábornok alkotmányellenesnek és törvénytelennek nevezte Arroyo elnökségét, egyúttal felszólította a hotelt körülvevő katonai egységeket: ne támogassák tovább az elnököt.

A zendülők ezen kívül telefonon és SMS-en próbálták mozgósítani híveiket és az ellenzék erőit egy "harmadik népfelkelésre".

Máris csatlakozott hozzájuk Teofisto Guingona, aki Arroyo alelnöke volt 2001 és 2004 között, valamint két katolikus püspök. Egy baloldali vezető azt üzente nekik, hogy háromezer szakszervezeti aktivista indult el a szálloda felé.

A főváros rendőrfőnöke, miután a szállodából evakuálták a vendégeket és a személyzetet, felszólította a lázadókat, hogy közép-európai idő szerint reggel 8 óráig hagyják el az épületet. Közben a kormányhű katonák megpróbálnak tárgyalni velük.

Az első Fülöp-szigeteki népfelkelésnek az 1986-ost tartják, amely során megbukott Ferdinand Marcos diktatúrája, a második pedig 2001. januárjában zajlott le, és Joseph Estrada elnökségének vetett véget.

Ekkor került hatalomra Gloria Arroyo, akit az ellenzék azzal vádol, hogy három évvel később manipulálta a választási eredményeket, és így jutott újabb, hat évre szóló elnöki mandátumához.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×