Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Katonai lázadás tört ki a Fülöp-szigeteken

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Katonai lázadás tört ki a Fülöp-szigeteken Gloria Arroyo elnök ellen.

Mintegy harminc olyan katonatiszt vette be magát Manila egyik luxusszállodájába, akiknek sikerült megszökniük egy 2003-as puccskísérlet miatt indított per tárgyalásáról. Az épületet rendőrök és katonák vették körül, a hírek szerint lövöldözés tört ki.

A lázadókat vezető Denila Lim dandártábornok alkotmányellenesnek és törvénytelennek nevezte Arroyo elnökségét, egyúttal felszólította a hotelt körülvevő katonai egységeket: ne támogassák tovább az elnököt.

A zendülők ezen kívül telefonon és SMS-en próbálták mozgósítani híveiket és az ellenzék erőit egy "harmadik népfelkelésre".

Máris csatlakozott hozzájuk Teofisto Guingona, aki Arroyo alelnöke volt 2001 és 2004 között, valamint két katolikus püspök. Egy baloldali vezető azt üzente nekik, hogy háromezer szakszervezeti aktivista indult el a szálloda felé.

A főváros rendőrfőnöke, miután a szállodából evakuálták a vendégeket és a személyzetet, felszólította a lázadókat, hogy közép-európai idő szerint reggel 8 óráig hagyják el az épületet. Közben a kormányhű katonák megpróbálnak tárgyalni velük.

Az első Fülöp-szigeteki népfelkelésnek az 1986-ost tartják, amely során megbukott Ferdinand Marcos diktatúrája, a második pedig 2001. januárjában zajlott le, és Joseph Estrada elnökségének vetett véget.

Ekkor került hatalomra Gloria Arroyo, akit az ellenzék azzal vádol, hogy három évvel később manipulálta a választási eredményeket, és így jutott újabb, hat évre szóló elnöki mandátumához.