Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Élő adásban hatoltak be a kommandósok a szállodába - képek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fülöp-szigeteken a különleges erők behatoltak abba a hotelbe, amelyet az elnök ellen lázadó katonatisztek foglaltak el. A BBC felvételei szerint a kommandósok könnygázt vetettek be. A katonatisztek megadták magukat.

A manilai luxusszállodába mintegy harminc olyan katonatiszt vette be magát, akiknek sikerült megszökniük egy 2003-as puccskísérlet miatt indított per tárgyalásáról.

Az épületet rendőrök és katonák vették körül, a hírek szerint lövöldözés is volt.

A lázadókat vezető Denila Lim dandártábornok alkotmányellenesnek és törvénytelennek nevezte Gloria Arroyo elnökségét, egyúttal felszólította a hotelt körülvevő katonai egységeket: ne támogassák tovább az elnököt.

A zendülők ezen kívül telefonon és SMS-en próbálták mozgósítani híveiket és az ellenzék erőit egy "harmadik népfelkelésre".

A BBC felvételei szerint a szálloda bejárata elé több páncélozott szállító harcjármű állt be, amelyek fedezékében a különleges erők tagjai gyülekeztek.

Más felvételek tanúsága szerint a szállodában számos televíziós stáb és újságíró jutott be.

A lázadókhoz csatlakozott Teofisto Guingona, aki Arroyo alelnöke volt 2001 és 2004 között, valamint két katolikus püspök.

Egy baloldali vezető azt üzente nekik, hogy háromezer szakszervezeti aktivista indult el a szálloda felé.

Az első Fülöp-szigeteki népfelkelésnek az 1986-ost tartják, amely során megbukott Ferdinand Marcos diktatúrája, a második pedig 2001. januárjában zajlott le, és Joseph Estrada elnökségének vetett véget.

Ekkor került hatalomra Gloria Arroyo, akit az ellenzék azzal vádol, hogy három évvel később manipulálta a választási eredményeket, és így jutott újabb, hat évre szóló elnöki mandátumához.

A Fülöp-szigeteki kormány kijárási tilalmat rendelt el Manilában.