Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szíriai feltétel Izraelnek: előbb kivonulás, aztán a kapcsolatok rendezése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szíria az annapolisi Közel-Kelet-konferencián közölte: Izraelnek előbb ki kell vonulnia a megszállt területekről, az arab országok csak azután rendezik kapcsolatukat a zsidó állammal.

"Az Izraellel való kapcsolatok rendezésének (...) az átfogó béke eredményének kell lennie, nem pedig megelőznie azt" - szögezte le az annapolisi konferencia zárt ülésén Fejszál Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes.

"Hogy világosan és határozottan fogalmazzak: (a kapcsolatok rendezését) meg kell előznie az 1967-ben elfoglalt arab területekről való teljes izraeli kivonulásnak" - mondta a miniszterhelyettes beszédében.

A magas rangú szíriai diplomata beszédének Szíria washingtoni nagykövetsége által közzétett szövege szerint Fejszál Mekdad hangsúlyozta: "az annapolisi konferencia kapcsán felmerült nézeteltérések ellenére Szíria reméli, hogy a találkozó kiindulópontot jelent az átfogó és igazságos békéhez a madridi konferencián felvetett minden tárgyalási témakörben".

Az 1991-es madridi konferencián három területen - az izraeli-palesztin, az izraeli-libanoni és az izraeli-szíriai rendezés területén - kezdeményeztek tárgyalásokat.

A szíriai külügyminiszter-helyettes emlékeztetett, hogy Damaszkusz öt egymást követő kormánnyal folytatott sikertelenül tárgyalásokat, és az Izraellel folytatott tárgyalások hét évvel ezelőtt megszakadtak.