Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több mint hatvan francia rendőr megsebesült a zavargásokban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legkevesebb 60 rendőr sebesült meg a párizsi külvárosokban fellángolt zavargásokban. A rendőrök randalírozó fiatalokkal csaptak össze, akik szerint a hatóságok okozták két tizenéves halálát. Az erőszak felidézte a 2005-ös külvárosi zavargások emlékét, amely szintén a rendőrök és a fiatalok konfliktusa miatt robbant ki.

Nem sok szépet lehetett látni kedd reggel Villiers-le-Bel város utcáin. Betört ablakú kocsik, felgyújtott rendőrőrs és autószalon fogadta a romeltakarítókat.

A párizsi külvárosban immár második éjszaka voltak zavargások, miután két motoros fiatal életét vesztette egy rendőrautóval való ütközés után.

A fiatalok szerint szándékosan nem hívták a mentőket

Az utcákon pusztító fiatalok szerint a rendőrök semmiféle segítséget nem adtak a tizenéveseknek, akik a baleset színhelyén meghaltak.

Az esetet követő zavargások második éjszakáján jelentések szerint több, mint 60 rendőr megsebesült, 36 járművet gyújtottak fel, köztük egy szemétszállító kocsit és egy rendőrautót, a France3 televízió riporterét pedig megverték.

Utcai háború: molotov-koktélok és gumilövedékek

A lázongók kövekkel, molotov-koktélokkal és petárdákkal dobálták a rendőröket, akik könnygázzal és gumilövedékekkel válaszoltak. A hatóságok festékpatronokat is alkalmaztak, hogy az őrizetbe vettek között később azonosítani tudják a résztvevőket.

A Reuters hírügynökség szerint egy rendőrt vállon lőttek.

2005 emléke: akkor napokon át tartottak a zavargások

Az erőszak a 2005-ös külvárosi lázongásokat idézte, melyek során országszerte több ezer autót gyújtottak fel az etnikaialag vegyes, nagyrészt bevándorlók lakta kerületekben.

A zavargások akkor is a rendőrség vélt, vagy valós magatartása miatt robbant ki: két, rendőrök elől menekülő tizenéves egy trafóházban kapott halálos áramütést.

A sokkoló események kapcsán többször elhangzott, hogy a bevándorlócsaládokban felnőtt fiatalok úgy érzik: diszkriminálják őket és nem jutnak munkához.

Nicolas Sarkozy köztársasági elnök - akkor még belügyminiszter - kemény retorikája csak tovább fokozta a zavargók dühét. Az elnök most nyugalomra szólított fel, és azt mondta: döntse el az igazságszolgáltatás, hogy ki a vétkes.

A kölcsönös bizalmatlanság miatt szinte mindegy, mi történt

A rendőrség vizsgálatot kezdett a két tinédzser halála miatt, de már előre közölte: a fiatalok lopott mopeden ültek és szabálytalanul közlekedtek.

Az előzetes vizsgálati eredmények szerint a moped gyorsan haladt és a rendőrkocsi elé vágott - mondta a helyi ügyész. A vizsgálat során azt is megvizsgálják, hogy mikor hívták a rendőrök a mentőket.

Bármi is legyen azonban a vizsgálat eredménye, a hatóságok és a külvárosi fiatalok viszonyát olyan bizalmatlanság jellemzi, ami további összecsapásokhoz vezethet.