eur:
393.1
usd:
367.39
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Nem közeledtek az álláspontok Koszovó ügyében

Az albán és a szerb fél is fenntartotta álláspontját a Koszovó státusáról az ausztriai Badenben zajló tárgyalások második napján. Belgrád újabb, a koszovói autonómiára tett javaslatát Pristina képviselői nem tartották elfogadhatónak.

A belgrádi elképzelés szerint a többségében albánok lakta dél-szerbiai tartomány egy szuverén államot megillető hatásköröket és jelképeket kapna. Boris Tadic elnök azt mondta: nem állomásozna szerb hadsereg Koszovóban, a rendészeti feladatokat azonban Szerbia látná el.

Belgrád hatáskörében maradna a külpolitika, a honvédelem és a határellenőrzés, Koszovó viszont önállóan intézhetné pénzügyeit a nemzetközi intézményeknél, és az ENSZ-t, az EBESZ-t, valamint az Európa Tanácsot kivéve saját jogon lehetne tag az egyéb szervezetekben.

Az ajánlat részeként a tartományban élő szerb kisebbség jogainak szavatolásáról egyezményt írnának alá. Az albán küldöttség szóvivője úgy értékelte a javaslatot, hogy az semmi újat nem tartalmaz.

Az ügyben közvetítő amerikai, uniós és orosz diplomatáknak december 10-éig kell eljuttatniuk jelentésüket az ENSZ-főtitkárhoz.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×