Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ion Iliescu: \"Tőkés László eleinte egy nagyon pozitív személyiség volt\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Románia korábbi elnöke szerint Tőkés László királyhágómelléki református püspök a rendszerváltozás után pozitív személyiség volt, de később szélsőségessé vált, most pedig veszélyezteti az RMDSZ európai parlamenti részvételét. Ion Iliescu az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta, a magyarok és a románok között csak politikai szinten vannak etnikai konfliktusok.
Milyennek értékeli Románia első évét az Európai Unióban?

Idén értük el a teljes jogú uniós tagságot, az 1994-es tagjelöltté válásunk óta pedig rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk. Jó a kapcsolatunk a közösséggel, hiszen a kereskedelmünk 75 százaléka az unióval bonyolódik. A 12 éves csatlakozási tárgyalás egy jó iskola volt nekünk. Most azonban más a helyzet, új kihívások állnak előttünk, és épp most választottuk meg az európai parlamenti képviselőinket.

Ha már a brüsszeli törvényhozást említette, mi a véleménye az RMDSZ és Tőkés László királyhágómelléki református püspök küzdelméről az EP választáson?

Az RMDSZ-szel nagyon jó kapcsolatot építettünk ki már 1990 decembere után. Tőkés László eleinte egy nagyon pozitív személyiség volt, de utána egy kicsit szélsőséges lett, ez a tény pedig nagyban veszélyezteti a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget. Tőkés László részvétele az EP-választásokon igazi veszély az RMDSZ-nek, amely így nem biztos, hogy át tudja lépni az 5 százalékos a küszöböt.

Az exit-poll adatok szerint mind az RMDSZ, mind Tőkés László bejutottak az Európai Parlamentbe.

Romániában nagyon alacsony volt a választási részvétel, körülbelül 30 százalékos. Ha a magyarok esetében is ennyi lett volna, az RMDSZ nem jutna be. De a szövetség nagyon jól tudta mozgósítani a szavazóit, így valószínűleg a magyarok közül sokan mentek el szavazni. Ha be is jut az RMDSZ és Tőkés is, nagyon veszélyes így megosztani a társadalmat.

Hogy látja a magyar-román kapcsolatok jövőjét, hiszen a közvéleményt még most is foglalkoztatja Trianon, illetve Székelyföld autonómiája, etnikai konfliktusok pedig mindig is voltak.


Ez egyelőre mind csak spekuláció. A történelem nekünk is nagyon sok pozitívumot és negatívumot hozott. A romániai magyaroknak nem volt jó úgy többségben lenni Erdélyben, hogy nem voltak a románokkal egyenértékű politikai jogaik, és hogy hirtelen kisebbségbe kerültek. De vannak pozitív példák is. Az emberek együtt élnek, közös tapasztalataik és érdeklődéseik vannak. Ez az érzékenység inkább csak a politika és néhány értelmiségi részéről fellelhető. A közember sokkal realistább. Remélem, a pozitív érzések erősebbek a történelmi sérelmeknél.

Hanganyag: Nagy Tamás