eur:
392.26
usd:
366.96
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ion Iliescu: "Tőkés László eleinte egy nagyon pozitív személyiség volt"

Románia korábbi elnöke szerint Tőkés László királyhágómelléki református püspök a rendszerváltozás után pozitív személyiség volt, de később szélsőségessé vált, most pedig veszélyezteti az RMDSZ európai parlamenti részvételét. Ion Iliescu az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta, a magyarok és a románok között csak politikai szinten vannak etnikai konfliktusok.

Milyennek értékeli Románia első évét az Európai Unióban?

Idén értük el a teljes jogú uniós tagságot, az 1994-es tagjelöltté válásunk óta pedig rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk. Jó a kapcsolatunk a közösséggel, hiszen a kereskedelmünk 75 százaléka az unióval bonyolódik. A 12 éves csatlakozási tárgyalás egy jó iskola volt nekünk. Most azonban más a helyzet, új kihívások állnak előttünk, és épp most választottuk meg az európai parlamenti képviselőinket.

Ha már a brüsszeli törvényhozást említette, mi a véleménye az RMDSZ és Tőkés László királyhágómelléki református püspök küzdelméről az EP választáson?

Az RMDSZ-szel nagyon jó kapcsolatot építettünk ki már 1990 decembere után. Tőkés László eleinte egy nagyon pozitív személyiség volt, de utána egy kicsit szélsőséges lett, ez a tény pedig nagyban veszélyezteti a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget. Tőkés László részvétele az EP-választásokon igazi veszély az RMDSZ-nek, amely így nem biztos, hogy át tudja lépni az 5 százalékos a küszöböt.

Az exit-poll adatok szerint mind az RMDSZ, mind Tőkés László bejutottak az Európai Parlamentbe.

Romániában nagyon alacsony volt a választási részvétel, körülbelül 30 százalékos. Ha a magyarok esetében is ennyi lett volna, az RMDSZ nem jutna be. De a szövetség nagyon jól tudta mozgósítani a szavazóit, így valószínűleg a magyarok közül sokan mentek el szavazni. Ha be is jut az RMDSZ és Tőkés is, nagyon veszélyes így megosztani a társadalmat.

Hogy látja a magyar-román kapcsolatok jövőjét, hiszen a közvéleményt még most is foglalkoztatja Trianon, illetve Székelyföld autonómiája, etnikai konfliktusok pedig mindig is voltak.


Ez egyelőre mind csak spekuláció. A történelem nekünk is nagyon sok pozitívumot és negatívumot hozott. A romániai magyaroknak nem volt jó úgy többségben lenni Erdélyben, hogy nem voltak a románokkal egyenértékű politikai jogaik, és hogy hirtelen kisebbségbe kerültek. De vannak pozitív példák is. Az emberek együtt élnek, közös tapasztalataik és érdeklődéseik vannak. Ez az érzékenység inkább csak a politika és néhány értelmiségi részéről fellelhető. A közember sokkal realistább. Remélem, a pozitív érzések erősebbek a történelmi sérelmeknél.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×