eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fejlesztésért cserébe esőerdőt kínálnak

Guyana kormánya felajánlotta Nagy-Britanniának, hogy védelem alá helyezi összes meglévő esőerdőjét, cserébe környezetkímélő technológiát és fejlesztési segélyeket kér. A brit kabinet megfontolja az ajánlatot.

A dél-amerikai állam elnöke közölte: az ország összes, mintegy 50 millió hektáron elterülő esőerdőjét egy brit vezetés alatt működő nemzetközi szervezet felügyelete alá helyezik, ha segítséget kapnak a fenntartható fejlődéshez szükséges ágazatok kiépítéséhez.

A brit miniszterelnök szóvivője közölte: megfontolják a javaslatot. A konzervatív ellenzék árnyékminisztere a terv támogatására szólított fel, mondván: ha nem sikerül megfékezni az erdőirtást, hiábavaló a klímaváltozás elleni küzdelem.

A korábbi brit gyarmat Guyana 1989-ben már precedensértékű felajánlást tett, amikor egymillió hektár esőerdőt adományozott a (Brit) Nemzetközösségnek, megalapítva az Iwokrama nemzetközi védettség alatt álló területet, amely a trópusi erdők kezelésének sikeres példája lett.

Nagy-Britannia egy hasonló erdővédelmi program megvalósítását támogatja a Kongói Demokratikus Köztársaságban is.

Guyana a világ egyik legszegényebb országa, a fakitermelés és a bányászat miatt pedig egyre nagyobb fogynak az erdei. Az esőerdők a termosztát szerepét töltik be az éghajlati rendszerekben, szabályozzák például az esők mennyiségét.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×