eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb adatkezelési botrány: postán küldték a titkos CD-ket

Újabb botrány borzolja a kedélyeket Nagy-Britanniában, miután a múlt héten 25 millió brit adófizető adatai tűntek el. Lapinformációk szerint ezúttal az ország vezető bíróinak, Tony Blair volt miniszterelnök egyik legfontosabb bizalmasának és sztárügyvédeknek az adatai kerültek veszélybe, amikor az egyik kormányszerv közönséges postán küldte el az azokat tartalmazó CD-ket.

Tovább dagad a brit adatkezelési botrány, miután a múlt héten 25 millió adófizető adatai tűntek el. A Scotland Yard nagy erőkkel nyomoz, a királyi adó- és vámhivatalban már végeztek, most annak a futárszolgálatnak az ingatlanjait vizsgálják át, amelynek kézbesítenie kellett volna az adathordozókat.

Most azonban kiderült, hogy nem ez volt az első eset, amikor veszélybe kerültek bizalmas adatok. Az Alkotmányügyi Hivatalban (jelenleg Igazságügyi Minisztériumban) tavaly ősztől független projektmenedzserként dolgozó Frank Milford a The Sun bulvárlapnak elmondta: hasonló eset történt annál a szervezetnél is.

A férfit 2006 októberében azért szerződtette az Alkotmányügyi Hivatal, hogy világítsa át a szervezet pénzügyeit. A szakember felhívta a hivatal pénzügyeit kezelő Liberata nevű céget, és adatokat kért a szervezet beszállítóiról.

Frank Milford cégneveket és számlamásolatokat várt, ám egészen mást kapott...

"Felhívtam a Liberatát, majd bemondtam a főnököm nevét. Senki sem ellenőrizte a személyazonosságomat. A szemem majd kiugrott a helyéből, amikor megnéztem a file-okat és megláttam a neveket" - mesélte Frank Milford.

Megdöbbenése érthető, hiszen a vezető brit bírók, ügyvédek és kormányzati bizalmasok adatait tartalmazó CD-ket egyszerűen postán küldték el neki - még csak nem is ajánlva vagy tértivevénnyel.

A két CD-n minden olyan személy, cég és vállalat adatai szerepeltek, akik az utóbbi öt évben bármilyen pénzügyi kapcsolatba kerültek az Alkotmányügyi Hivatallal. A CD-ket nem titkosították és jelszó sem védte azokat.

A CD-ken olyan nevek szerepeltek, mint Lord Falconeré, Tony Blair volt brit miniszterelnök jobbkezéé; Lord Woolfé, Anglia és Wales korábbi főbírójáé; a Fellebbviteli Bíróság volt elnökéé és több vezető jogászéé.

A mintegy 55 ezer különböző file emellett több tucatnyi brit bíró, lord, professzor, orvos, halottkém és orvosszakértő legbizalmasabb adatait tartalmazta, köztük e-mail- és lakcímeket, telefonszámokat és banki információkat.

Frank Milford azt is hihetetlennek tartja, hogy miután idén júliusban befejezte a munkát, senki sem kérte tőle vissza a CD-ket.

A hír hallatán a jelenleg Igazságügyi Minisztérium néven működő hivatal szóvivője közölte: belső vizsgálatot indítanak az ügyben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×