eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szent-Iványi: "Az autonómia szó olyan, mintha az ördögöt idéznék"

Szent-Iványi István európai parlamenti képviselő szerint különösen fontos a romániai magyar erők összefogása. A szabad demokrata politikus erről azután beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy az RMDSZ elnöke egy nyilatkozatában azt mondta: Romániában a magyar nyelvű oktatás felszámolására készülnek a román parlamenti pártok.

Az exit poll eredmények szerint három romániai magyar képviselő, az egyéni jelöltként induló Tőkés László református püspök, valamint az RMDSZ színeiben szereplő Frunad György és Sógor Csaba jutott be az Európai Parlamentbe.

A szövetség és a református püspök együttműködése eddig sem volt felhőtlen, és a jelek szerint a közeljövőben sem készülnek együttműködésre. Részleteket itt olvashat.

Az erdélyi magyarság összefogása szorosan összefügg politikai erejével - mondta az InfoRádióban Szent-Iványi István európai parlamenti képviselő. A szabad demokrata politikus hozzátette: együttműködés hiányában a Markó Béla által vázolt romániai tervek könnyen megvalósulhatnak.

A szabad demokrata politikus emlékeztetett a kisebbségi törvény esetére, amelyről bár koalíciós megállapodást kötött az RMDSZ a demokratákkal és a nemzeti liberálisokkal, a demokraták azonban kihátráltak mögüle, így mára a Nemzeti Liberális Párt az egyetlen támogatója a kulturális autonómia megvalósításának.

"Romániában az autonómia szó is olyan, mintha az ördögöt idéznék" - mutatott rá Szent-Iványi István, aki szerint az is nagy szó, hogy erről meg tudott állapodni két párt. A liberális politikus hozzátette: Romániában a nacionalizmus a legtöbb pártban nagyon erős.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×