Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Malina Hedvig visszavág: irány Strasbourg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Panaszt nyújtott be a szlovák hatóságok \"embertelen és megalázó bánásmódja\" miatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához Malina Hedvig, aki igazához ragaszkodva kitartóan állítja, hogy tavaly két bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt.

A Nyitrán tanuló magyar nemzetiségű csallóközi egyetemista tavaly augusztus óta folyó kálváriája miatt fordult Strasbourghoz.

Ügyvédje jelezte: védence nem anyagi természetű kártérítést akar kieszközölni, mindössze arra számít, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága megfelelő erkölcsi elégtételt ígérő módon bírálja el a vele megtörténteket, és mindazt, amit panasza nyomán eddig el kellett szenvednie.

Az MTI értesülése szerint Malina Hedvig elsődlegesen annak a nyitrai rendőrségi nyomozónak az eljárását sérelmezi, aki - miután a lány az őt ért bántalmazást bejelentette - két hét múltán leállította az ismeretlen elkövetők ellen folyó nyomozást, és aki a panaszos szerint a kezdetektől fogva azt igyekezett bizonyítani, hogy a támadás meg sem történt, az egészet Malina Hedvig találta ki, és végül a nyomozás lezárását is ezzel indokolta.

Malina Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica a strasbourgi beadványt indokolva kijelentette: megsértették védence jogait, embertelen és megalázó módon bántak vele, ami ellenkezik az emberi jogok védelmét szavatoló európai egyezménnyel, egyszersmind megvonták tőle az ugyanezen egyezmény biztosította hatékony jogorvoslat keresésének jogát.

Elemzők és sajtóvélemények szerint az időközben nemzetközileg is elhíresült és a magyar-szlovák államközi kapcsolatokat is megzavaró Malina Hedvig ügyben a szlovák hatóságok eljárása igencsak rendhagyó.

Nem szólva arról, hogy magas rangú politikai vezetők a lányt elmarasztaló, vádaskodó módon nyilatkoztak. Robert Fico kormányfő kijelentette: a Malina Hedvig-ügy kormánya megdöntésére irányult. Fico az indoklással azóta is adós maradt.