Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Túlélők vallomása a hajótragédiáról: \"Vicceket meséltünk a Titanicról\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megérkezett Chilébe a jéghegynek ütközött óceánjáró utasainak és legénységének egy része vasárnap. A chilei légierő Hercules gépei vitték át őket a szárazföldre a György király szigetről.

Az Explorer pénteken ütközött egy jéghegynek, de szerencsére mind a 154 turistát és a legénységet is sikerült kimenteni. A kimenekítettek a György király szigeten várták, hogy Chilébe jussanak, a rossz időjárás miatt azonban csak vasárnap tudták őket elszállítani.

"Fantasztikusan érzem magam, nagyon örülök, hogy túléltem a tragédiát. Szerintem egy sem volt közöttünk, aki ne félt volna attól, hogy meghalunk" - nyilatkozta a 42 éves dán turista, Jan Henkel, aki azt is elárulta, hogy szerencsés megmenekülésük megünneplésére megkérte a barátnője kezét. "De nászútra valami melegebb helyre megyünk, azt hiszem" - tette hozzá.

Mínusz öt fok

Az utasok között voltak britek, hollandok, amerikaiak, kanadaiak, ausztrálok, írek, svájciak, belgák, japánok, franciák, németek és kínaiak is. Bár az időjárás egészen jó az évszakhoz képest, az átlagos napi hőmérséklet mínusz öt fok a környéken.

Az utasok szerint a kapitány lélekjelenlétének volt köszönhető, hogy rendben sikerült mindenkit kimenteni, és nem tört ki pánik, és senki nem sérült meg, miután az óceánjáró nekiütközött a jéghegynek.

"Tudtuk, hogy valaki kiment minket"

"Nem estünk pánikba, mert tudtuk, hogy kell lennie a közelben legalább egy másik hajónak, amely majd kiment minket. Bizarrul hangozhat, de a Titanicról szóló viccekkel tartottuk egymásban a lelket" - számolt be az egyik utas, az 52 éves Bob Flood ornitológus, lapszerkesztő.

A 30 éve épített Explorer pénteken éjfélkor ütközött neki a jéghegynek, s az első tiszt beszámolója szerint először megpróbálták betömni a lyukat. "Először úgy tűnt, hogy sikerül, de aztán elment az áram, a víz pedig újult erővel tört be a hajótestbe" - számolt be Peter Svensson.

A hajó 25 fokban megdőlt. "Rettenetes volt. Hideg volt, ömlött be a víz, mindenki sikongatott. Felkaptam a ruháimat, az órámat, a kamerát, és rohantam. Minden más holmim odalett" - mesélte a 67 éves ír turista, Raymond King.