eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk

Sarif hazatért, de nem hajlandó egyezkedni a hatalom megosztásáról

Hazaérkezett hétévi száműzetéséből a pakisztáni Lahor városába vasárnap Navaz Sarif volt miniszterelnök, és azonnal közölte: nem hajlandó megállapodni a hatalom megosztásáról Pervez Musarraf elnökkel.

Sarif - akit Pervez Musarraf hadseregtábornok (későbbi államfő) 1999-ben vértelen puccsal eltávolított posztjáról, majd egy évvel később szaúdi száműzetésbe kényszerítette - idén szeptemberben már megkísérelte a hazatérést, de órákon belül kitoloncolták az országból.

Ezúttal viszont Musarraf, aki november 3-án rendkívüli állapotot vezetett be, vonakodva beleegyezett, hogy Sarif hazatérjen és vezesse pártját a január 8-i általános választásokon. Hívei közül azonban több százat letartóztattak, másokat pedig megakadályoztak abban, hogy Lahorba utazzon fogadni Sarifot. A városba vezető utakat a hadsereg lezárta.

Bhuttóval egyeztet az együttműködésről


A szaúdi száműzetésből hazatért politikus a rijádi kormány által a rendelkezésére bocsátott repülőgép fedélzetén nyilatkozott a CNN-nek. "Meglátjuk, mi történik majd, ha hazatérek" - mondta, és azt állította: már egyeztetett az októberben száműzetéséből visszatért Benazir Bhuttóval arról, hogy milyen alapon működhetnének együtt - Musarraf kormányzatával szemben.

Sarif közölte: bár pártja indul a választáson, személyes részvétele attól függ, visszavonja-e Musarraf a november 3-dikai döntését a rendkívüli állapot bevezetéséről, és szabadon bocsátják-e a bebörtönzött ellenzékieket.

Határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hajlandó-e a hatalom megosztására Musarraf elnökkel, vagyis elvállalja-e mellette a kormányfői posztot. Szerinte azért nem volt többszöri kérés ellenére találkozni sem Musarraffal Szaúd-Arábiában, mert nézeteiket "egy világ választja el egymástól".

Bhutto hivatalosan is jelölt

Közben Benazir Bhutto volt miniszterelnök bejegyeztette parlamentiképviselő-jelöltségét Karacsiban a helyi választási bizottságnál. Bhutto a dél-pakisztáni nagyváros egyik szavazókerületében kíván indulni a parlamenti választásokon, és jelöltségét vasárnap jegyeztette be - közölte a helyi választási bizottság névtelenül nyilatkozó egyik vezetője.

A volt kormányfő csütörtökön engedélyezte az általa vezetett Pakisztáni Néppárt (PPP) tagjainak, hogy induljanak a január 8-i nemzetgyűlési és tartományi gyűlési választásokon, és jegyeztessék be jelöltségüket. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bármikor visszavonhatja döntését és a választások bojkottálása mellett dönthet.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×