Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elismerte választási vereségét az ausztrál kormányfő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elismerte vereségét a szombati parlamenti választások után John Howard kormányfő. A miniszterelnök, aki 11 éven át kormányozta Ausztráliát konzervatív koalíciója élén, országos tv-beszédben jelentette be, hogy telefonon gratulált Kevin Ruddnak, az ellenzéki Munkáspárt vezetőjének és sok sikert kívánt neki.

John Howard egyúttal azt is közölte, hogy 33 év után "minden bizonnyal" elveszti képviselői mandátumát a Sydney melletti Bennelongban, és megköszönte választóinak a több mint három évtizedes bizalmat.

Howard teljes mértékben magára vállalta a Liberális Párt és a kormánykoalíció választási kampányának kudarcát.

Az ausztrál választási bizottság szerint a szavazatok több mint 60 százalékának összeszámlálása után a Munkáspárt 53,8 százalékkal vezet a 46,2 százalékot elért konzervatívokkal szemben.

A részeredmény alapján az ABC ausztrál köztelevízió megállapította, hogy a Munkáspártnak várhatóan 81 képviselői hely jut a 150 fős alsóházban.

Közben Kevin Rudd szintén tv-beszédben jelentette be pártja győzelmét.

"Az ausztrál nép ma a jövőbe nézett és úgy döntött: nemzetünk történetének új fejezetét írja" - jelentette ki a munkáspárti vezér, akitől többek között Ausztrália iraki szerepvállalásának befejezését, valamint a globális felmelegedés megfékezését célzó kiotói egyezmény aláírását várják.