eur:
395.78
usd:
366.78
bux:
65712.52
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Olaj helyett egyre többen fával fűtenek

A fűtőolaj drágulása miatt az Egyesült Államokban mind több háztartásban térnek vissza a sokkal környezetszennyezőbb fával történő fűtéshez. A fűtőolaj ára egy év alatt 83 százalékkal emelkedett, ezért a "kőkorszaki alternatívát" főleg az északkeleti országrészben választják.

A költségmegfontolások sokkal erősebbnek bizonyulnak a környezetvédelmi szempontoknál. Jóllehet a tűzifa elégetésével 50-350-szer több szennyező anyag kerül a levegőbe, mint az olajkályha használata esetén, a termelt hő tekintetében a fa feleannyiba kerül, mint a fűtőolaj - közölte a Bloomberg televízió az energiaügyi minisztérium adatai alapján.

New Hampshire egyes részein, ahol telente több hétre is mínusz 20 fok alá süllyed a hőmérséklet, szinte mindenki fával fűt, az emberek nem törődnek a környezetszennyezéssel.

Ahogy az olajár közeledik a 100 dolláros hordónkénti szint felé, a tüzelőfa eladása jelentős mértékben növekszik, idén 15-18 százalékkal nagyobb a forgalom a tavalyinál - mondta el egy massachusettsi kereskedő. A tűzifával működő fűtőberendezések eladása 1999 óta megháromszorozódott.

A tűzifa ára csak mérsékelten emelkedett, nincs hiány és az emberek jó része, legalábbis az északkeleti államokban, saját maga gyűjti össze és aprítja fel a tüzelnivalót.

Az Egyesült Államokban a háztartások 1,3 százalékában fűtöttek tűzifával 2005-ben. Ez a mutató 20 évvel azelőtt még 7,1 százalék volt. A háztartások 7 százaléka használ olajat, 58 százaléka földgázt és 30 százaléka villanyáramot fűtéshez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×