eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem volt még olyan kevés gyilkosság New Yorkban, mint az idén

Évtizedek óta idén történt a legkevesebb gyilkosság New Yorkban; a legtöbb áldozat és elkövető is fekete - derül ki a The New York Times pénteki számában közölt adatsorból.

Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, idén kevesebb, mint 500 gyilkosságot követnek el az Egyesült Államok legnagyobb, 8 milliós népességű városában. Ilyen alacsony adatot nem rögzítettek 1963 óta, amióta a rendőrségnek megbízható nyilvántartása van erről.

Az idei statisztikák szerint az áldozatoknak 66, az elkövetőknek pedig 61 százaléka afro-amerikai.

Az idén New Yorkban eddig meggyilkolt 412 ember több mint kétharmadával, 278 személlyel lőfegyverrel végeztek. Megkéseltek 65-öt, tompa tárggyal öltek meg 30-at, megfojtottak 18-at.

A lap meglepőnek tartja, hogy az eddig elemzett 212 esetből csak 35 áldozattal végzett idegen. Barát vagy ismerős oltotta ki 125 ember életét, barátja vagy barátnője végzett 16, szülője 11, élettársa 6 áldozatával.

A gyilkosságok 77 százalékát büntetett előéletűek követték el, az esetek 51 százalékában kábítószeres múltú emberek. Ugyanez a magas arány érvényes az áldozatokra is: 70 százalékuk már volt letartóztatásban, 48 százalékuk drogügyek miatt összetűzésbe került a törvénnyel.

A faji megoszlást illetően a feketék után a latin-amerikai származásúakhoz kötődik a legtöbb gyilkosság: az elkövetők 26, az áldozatok 31 százaléka ennek a csoportnak a tagja. A nem fekete és nem latin-amerikai elkövetők és áldozatok aránya egyaránt 8 százalék.

A gyilkosságok száma New Yorkban 1990 óta folyamatosan csökken, akkor rekordszámú, 2245 gyilkosság történt. Naponta átlagosan több mint 6 gyilkosságot követtek el és különösen magas volt az idegenek elkövetők aránya. Idén napi átlagban egy gyilkosság történt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×