eur:
394.04
usd:
364.79
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Golán-kérdés is felkerül a csúcs napirendjére

Az Egyesült Államok beleegyezett abba, hogy a Golán-fennsík kérdését is az annapolisi nemzetközi közel-keleti konferencia napirendjére tűzzék - jelentette be pénteken este Damaszkuszban Valid Muallem szíriai külügyminiszter. Hozzátette, hogy Szíria megvárja a hivatalos megerősítést, mielőtt dönt a tanácskozáson való részvételről.

Muallem elmondta, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter telefonált szaúdi kollégájának, Szaúd al-Fejszálnak, és közölte, hogy a november 27-i tanácskozáson napirendre tűzik az Izrael által megszállt és annektált, Szíria által teljes egészében visszakövetelt Golán-fennsík kérdését is. Muallem korábban kijelentette: Damaszkusz nem vesz részt az amerikai ihletésű tanácskozáson, amennyiben Washington nem veszi fel a napirendi pontok közé a Golán-fennsík ügyét. Az erről szóló izraeli-szíriai tárgyalásokat már 2000-ben befagyasztották.

A hírt egyelőre nem kommentálták Washingtonból.

Előzőleg eredménytelenül végződtek azok az izraeli-palesztin tárgyalások, amelyeknek az lett volna a célja, hogy a két fél fogadjon el egy közös dokumentumot még az annapolisi nemzetközi Közel-Kelet-konferencia előtt. A tárgyalások kudarcáról Mahmúd Abbász palesztin elnök számolt be pénteken Kairóban az Arab Liga külügyminiszteri tanácskozásán. Ugyanakkor a részvevők bejelentették: az arab országok elfogadták a meghívást Annapolisba és azon miniszteri szinten képviseltetik magukat.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×