Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tovább egyeztetnek Németországban a vasutassztrájkról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Frankfurtban ma ismét folytatódtak a megbeszélések a német vasúttársaság és a mozdonyvezetőket tömörítő szakszervezet elnöke között. Az első, éjszakába nyúló tanácskozás nem hozott áttörést, de a szakszervezeti elnök mára lemondta minden más programját és utalt arra, hogy a megbeszélések jó úton haladnak.

A felek titoktartásban állapodtak meg, annyi azonban kiszivárgott, hogy a vasúttársaság újabb javaslattal állt elő. A mozdonyvezetők szakszervezete a megbeszélés előtt jelezte, hogy már nem ragaszkodik az eredeti 31 százalékos béremeléshez, hanem beérné 15 százalékkal is.

Angela Merkel kancellár egy mai interjúban mértéktartásra és mielőbbi kompromisszumra ösztönözte a szemben álló feleket, mert - mint hangsúlyozta - a vasutassztrájknak semmi esetre sem szabad karácsonyig elhúzódnia.

A mozdonyvezetők szakszervezete a múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy meghatározatlan időre munkabeszüntetést hirdet, ha a vasúttársaság nem áll elő a korábbinál kedvezőbb ajánlattal.

A vasút igazgatósága eddig csak 4,5 százalékos emelésre lett volna hajlandó, de úgy hírlik, hogy a közlekedési miniszter hétvégi közbelépése óta nagyobb arányú fizetésemelésről is szó lehet.

A kibontakozást némileg hátráltatja a többi vasúti alkalmazottat képviselő szakszervezet bejelentése, amely szerint a részükről nyár végén kialkudott 4,5 százalékos béremelést csak átmeneti megoldásnak tekintik, és ha a mozdonyvezetők esetében nagyobb szabású lesz az emelés, ez számukra is irányadó lesz, azaz ők is hasonló arányú fizetésemelést fognak követelni a vasút valamennyi dolgozójának.

A munkaadók és a szakszervezetek közti tárgyalás idején tilos a sztrájk.

Hanganyag: Vincze András