eur:
393.81
usd:
367.68
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Tovább egyeztetnek Németországban a vasutassztrájkról

Frankfurtban ma ismét folytatódtak a megbeszélések a német vasúttársaság és a mozdonyvezetőket tömörítő szakszervezet elnöke között. Az első, éjszakába nyúló tanácskozás nem hozott áttörést, de a szakszervezeti elnök mára lemondta minden más programját és utalt arra, hogy a megbeszélések jó úton haladnak.

A felek titoktartásban állapodtak meg, annyi azonban kiszivárgott, hogy a vasúttársaság újabb javaslattal állt elő. A mozdonyvezetők szakszervezete a megbeszélés előtt jelezte, hogy már nem ragaszkodik az eredeti 31 százalékos béremeléshez, hanem beérné 15 százalékkal is.

Angela Merkel kancellár egy mai interjúban mértéktartásra és mielőbbi kompromisszumra ösztönözte a szemben álló feleket, mert - mint hangsúlyozta - a vasutassztrájknak semmi esetre sem szabad karácsonyig elhúzódnia.

A mozdonyvezetők szakszervezete a múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy meghatározatlan időre munkabeszüntetést hirdet, ha a vasúttársaság nem áll elő a korábbinál kedvezőbb ajánlattal.

A vasút igazgatósága eddig csak 4,5 százalékos emelésre lett volna hajlandó, de úgy hírlik, hogy a közlekedési miniszter hétvégi közbelépése óta nagyobb arányú fizetésemelésről is szó lehet.

A kibontakozást némileg hátráltatja a többi vasúti alkalmazottat képviselő szakszervezet bejelentése, amely szerint a részükről nyár végén kialkudott 4,5 százalékos béremelést csak átmeneti megoldásnak tekintik, és ha a mozdonyvezetők esetében nagyobb szabású lesz az emelés, ez számukra is irányadó lesz, azaz ők is hasonló arányú fizetésemelést fognak követelni a vasút valamennyi dolgozójának.

A munkaadók és a szakszervezetek közti tárgyalás idején tilos a sztrájk.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×