eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kártalanítják a bankok az adatlopás kárvallottjait

Az utóbbi idők legnagyobb politikai botránya van kibontakozóban Nagy-Britanniában, miután a kormány este elismerte, hogy elveszítette 25 millió adózó személyes adatait. Az eset közel egy hónapja történt, de a kormány úgymond időt akart adni a bankoknak, hogy felkészüljenek az ügyfelek rohamára. Az ellenzék a kormány hozzáértését kérdőjelezi meg, a britek közben idegesen figyelik a bankszámláikat, attól tartva, hogy valaki adataikat felhasználva meglopja őket. Szerdán Gordon Brown miniszterelnök is bocsánatot kért az ügyben.

A "hatékony" brit dolgozók elvándorlásáról és a szerinte szerényebb mentális képességű kelet-európaiak bevándorlásáról értekezett hétvégi glosszájában Rod Liddle, a BBC reggeli krónikájának volt főszerkesztője és a Sunday Times kolumnistája. Liddle-nek azonban most jó oka van honfitársai között keresni azokat, akiknek nem éppen stabil az ítélőképességük.

Hatékonyság és hanyagság

Alistair Darling brit pénzügyminiszter ugyanis egy hónappal az eset után a parlament esti ülésén - az ellenzék hallható elégedetlenségétől kísérve - beismerte, hogy a brit adóhivatal "elveszített" két CD-t, rajta 25 millió ember - köztük nagy valószínűséggel az InfoRádió tudósítójának - személyes adataival.

A CD-ket a hatékonyság jegyében egy külső csomagküldő céggel továbbították, egyszerű postai és még csak nem is ajánlott küldeményként. A csomagküldő cég a "kiszervezés" korának szokásos védekezésével élt: mivel nincs írásos nyoma, hogy egyáltalán feladták náluk a CD-ket, nem ők a felelősök.

"Sajnáljuk a stresszt"

Darling a parlamenti ellenzék megdöbbent morgásától kísérve azt mondta keddi felszólalásában: "mélységesen sajnálja" azt a stresszt, amit az eset okozni fog, de hozzátette: egyelőre nincs arra utaló jel, hogy valaki megpróbált volna visszaélni az adatokkal. Szerdán már maga Gordon Brown miniszterelnök - előtte éveken át pénzügyminiszter - is bocsánatot kért.

Darling arra sürgette a briteket, hogy gyakrabban vizsgálják meg banki egyenlegüket, és azonnal jelentsék, ha valami rendelleneset tapasztalnak. Azokat, akiket esetleg adataik felhasználásával meglopnak, a bankszakma etikai kódexe értelmében teljes kártérítés illet meg - tette hozzá.

Az eset nyomán azonnal lemondott a brit adóhivatal főnöke. Az ügy roppant kínos a munkáspárti kormánynak, amelynek népszerűsége már így is nagyot esett azzal, hogy elhalasztotta a korábban őszre beígért előrehozott választásokat. A konzervatív és liberális ellenzék nem is vesztegette az időt, és a kormány hozzáértését kezdte bírálni.
"Nem védték meg az állampolgárokat"

George Osborne, a konzervatív árnyékkormány pénzügyminisztere azt mondta: a kormány alapvető feladatában, az állampolgárok védelmében vallott kudarcot. A konzervatívok a kormánynak a hozzáértésről szóló egy korábbi ígéretét gúnyolva azt mondták a parlamentben: inkább abban kéne igyekezniük, hogy a legegyszerűbb dolgokban ne hibázzanak.

Nagy-Britanniában a személyi igazolvány hiányában az emberek például születési adataikkal és lakcímük bemondásával azonosítják magukat, amikor telefonon próbálnak ügyintézni. A lakosságot évek óta arra nevelik, hogy a különböző egyenlegeket semmisítse meg, és ne dobja ki, mert azok csalók kezébe juthatnak.

Az elhagyott CD-ken a gyermekgondozási támogatást kapó családok banki és társadalombiztosítási adatai szerepeltek, amelyek segítségével például csalók hitelkártyákat tudnak igényelni, majd ezeket saját postacímükre irányítani.

Az elkövető védelmet kap

A brit bulvársajtó információi szerint egy adóhivatali informatikus okolható az adatvesztésért. Beszámolók szerint az illetőnek felajánlották, hogy az adófizetők pénzén egy hotelban szálljon meg, ahol 24 órás védelmet kap. A biztonságiak ugyanis a sajtó és a bűncselekményre is hajlamos kárvallottak támadásától tartanak.

A közvetlen felelősnek minden bizonnyal fegyelmi eljárással kell szembenéznie, ezt azonban elhalasztják a rendőrségi vizsgálat lezárásáig.

Lehetséges, hogy az adóhivatal eddigi elnöke, a hivataláról az eset miatt lemondott Paul Gray mindezek után "megúszhatja" egy egyszerű, idő előtti nyugdíjazással.

A brit adóhivatalt mostanában számos kritika éri, amelynek átszervezése a jelenlegi miniszterelnök, Gordon Brown pénzügyminiszterségéhez köthető. Több intézmény összevonása után ugyanis az adatkezelés lassult. Van olyan panaszos cég, amelynek például több, mint negyedévet kellett várnia arra, hogy kapjon egy adószámot.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×