eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Franciaországban is a nyugdíjkedvezmények kurtítása miatt áll az ország

A vasutasok és közlekedési dolgozók után immár a közalkalmazottak is sztrájkba léptek Franciaországban Sarkozy elnök átalakítási tervei ellen tiltakozva. A lépés nyomán sok iskolában szünetel a tanítás, zárva tartanak a postahivatalok és folytatódik a közlekedési káosz.

A közalkalmazotti sztrájk rögtönzésre készteti a francia szülőket. A tanárok munkabeszüntetése miatt például sokan otthon maradtak a gyerekükkel, de volt aki a munkahelyére, vagy éppen tüntetésre vitte őket.

A közlekedési dolozókhoz csatlakozott közalkalmazottak tiltakozása az egyik legnagyobb próbatétel a költségvetési reformot meghirdető Nicolas Sarközy elnöknek.

Nem dolgozik a tanárok többsége, tiltakoznak az egyetemi diákok

A gimnáziumi tanárok közel kétharmada a tervezett létszámcsökkentés miatt hagyta abba a munkát, többtucat egyetemen pedig az intézményeknek adandó nagyobb autonómia miatt tiltakoznak a diákok.

Még az energiaipari dolgozók is hallattak magukról, és közel 9 százalékkal csökkentették egyes atomerőművek áramtermelését.

Egy héttel a közlekedési sztrájk kezdete óta, a szakszervezetek és a kormány farkasszemet néznek egymással és azt várják, hogy ki hátrál meg előbb.

Napi 300-400 millió euróba kerül Franciaországnak

Eric Woerth költségvetési miniszter azt mondta, hogy a néhány napig tartó munkabeszüntetés még elviselhető, de nyilvánvaló következményei lesznek, ha elhúzódik. A francia gazdaság ugyanis minden egyes nappal 300-400 millió eurót veszít.

A másokkal szemben előnyösebb nyugdíjjogokkal rendelkező közlekedési dolgozók a sztrájk folytatása mellett döntöttek, így most, a közalkalmazottak tiltakozásával együtt olyan benyomás alakulhat ki, mintha Franciaországot elöntötte volna a tiltakozási hullám.

A közalkalmazottak azt sérelmezik, hogy Sarkozy karcsúsítani akarja az állományt és nem akar új dolgozókat felvenni a nyugdíjba vonulók helyére.

A közvélemény nem rajong a sztrájkolókért, de megegyezést akar

Annak ellenére, hogy ismét hallatják a hangjukat - a fogalmazásuk szerint a Sarkozy-rezsim megdöntését akaró - diákcsoportok, Franciaország korántsem a militáns tiltakozás melegágya - jegyezte meg a brit Sunday Times.

A franciák nagy része nem támogatja a közlekedési dolgozókat, de annak sem örül, hogy szerinte a keménykedő kormány nem próbál megoldást kidolgozni.

A tárgyalások szerdán kezdődnek újra, de a kormány nem akar engedni abból a tervéből, hogy megreformálja a "különleges nyugdíjak" rendszerét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×