Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Franciaországban is a nyugdíjkedvezmények kurtítása miatt áll az ország

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A vasutasok és közlekedési dolgozók után immár a közalkalmazottak is sztrájkba léptek Franciaországban Sarkozy elnök átalakítási tervei ellen tiltakozva. A lépés nyomán sok iskolában szünetel a tanítás, zárva tartanak a postahivatalok és folytatódik a közlekedési káosz.

A közalkalmazotti sztrájk rögtönzésre készteti a francia szülőket. A tanárok munkabeszüntetése miatt például sokan otthon maradtak a gyerekükkel, de volt aki a munkahelyére, vagy éppen tüntetésre vitte őket.

A közlekedési dolozókhoz csatlakozott közalkalmazottak tiltakozása az egyik legnagyobb próbatétel a költségvetési reformot meghirdető Nicolas Sarközy elnöknek.

Nem dolgozik a tanárok többsége, tiltakoznak az egyetemi diákok

A gimnáziumi tanárok közel kétharmada a tervezett létszámcsökkentés miatt hagyta abba a munkát, többtucat egyetemen pedig az intézményeknek adandó nagyobb autonómia miatt tiltakoznak a diákok.

Még az energiaipari dolgozók is hallattak magukról, és közel 9 százalékkal csökkentették egyes atomerőművek áramtermelését.

Egy héttel a közlekedési sztrájk kezdete óta, a szakszervezetek és a kormány farkasszemet néznek egymással és azt várják, hogy ki hátrál meg előbb.

Napi 300-400 millió euróba kerül Franciaországnak

Eric Woerth költségvetési miniszter azt mondta, hogy a néhány napig tartó munkabeszüntetés még elviselhető, de nyilvánvaló következményei lesznek, ha elhúzódik. A francia gazdaság ugyanis minden egyes nappal 300-400 millió eurót veszít.

A másokkal szemben előnyösebb nyugdíjjogokkal rendelkező közlekedési dolgozók a sztrájk folytatása mellett döntöttek, így most, a közalkalmazottak tiltakozásával együtt olyan benyomás alakulhat ki, mintha Franciaországot elöntötte volna a tiltakozási hullám.

A közalkalmazottak azt sérelmezik, hogy Sarkozy karcsúsítani akarja az állományt és nem akar új dolgozókat felvenni a nyugdíjba vonulók helyére.

A közvélemény nem rajong a sztrájkolókért, de megegyezést akar

Annak ellenére, hogy ismét hallatják a hangjukat - a fogalmazásuk szerint a Sarkozy-rezsim megdöntését akaró - diákcsoportok, Franciaország korántsem a militáns tiltakozás melegágya - jegyezte meg a brit Sunday Times.

A franciák nagy része nem támogatja a közlekedési dolgozókat, de annak sem örül, hogy szerinte a keménykedő kormány nem próbál megoldást kidolgozni.

A tárgyalások szerdán kezdődnek újra, de a kormány nem akar engedni abból a tervéből, hogy megreformálja a "különleges nyugdíjak" rendszerét.