eur:
393.51
usd:
368
bux:
66334.65
2024. április 24. szerda György

"Háborút akartam, és ez volt a helyes döntés"

Első alkalommal ismerte el Tony Blair volt brit miniszterelnök, hogy tanácsadói és miniszterei ellenvetései ellenében vitte bele országát az iraki háborúba, mert meg volt győződve arról, hogy Amerika helyesen cselekszik. Az exkormányfő azt is elárulta: George Bush felajánlotta, hogy az Egyesült Királyság maradjon ki a konfliktusból, de ő ezt elutasította.

A BBC vasárnap kezdődő dokumentumfilm-sorozatában Tony Blair őszintén feltárja, milyen motivációk alapján vitte bele országát az iraki háborúba.

A volt miniszterelnök nyíltan elismeri: soha nem használta fel a George Bush-sal fenntartott szoros kapcsolatát arra, hogy megpróbálja a diplomáciai megoldás felé terelni az amerikai elnököt.

"Hittem és még mindig hiszek a választott megoldásban. (...) Háborút akartam, és ez volt a helyes döntés" - fogalmazott a politikus.

A műsorból az is kiderül, hogy a volt brit kormányfő legközelebbi munkatársainak komoly fenntartásai voltak a rohamos háborús előkészületekkel kapcsolatban. Közéjük tartozott Jack Straw akkori külügyminiszter, Sir Jeremy Greenstock akkori brit ENSZ-nagykövet, valamint Colin Powell akkori amerikai külügyminiszter.

Nem maradt ki

2003 márciusában, a viharosnak ígérkező brit alsóházi szavazás előtt George Bush felhívta Tony Blairt, és azt mondta neki: az Egyesült Államok egyedül is meg tudná oldani katonailag a feladatot, és ha Nagy-Britannia ki akar maradni, maradjon ki.

A volt brit miniszterelnök közölte: George Bush nem akarta, hogy az ügybe belebukjon a Blair-kormány, ő azonban kiállt amellett, hogy Nagy-Britannia nem maradhat ki.

A műsorban Tony Blair azt mondta: az 1999-es koszovói NATO-beavatkozásból vonta le azt a következtetést, hogy az erővel történő fenyegetés sikerrel járhat, akkor is, ha minden más eszköz kudarcot vall.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×