Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"A következmények olyan borzasztóak, akár egy sci-fi\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Föld egyre gyorsabban tart egy melegebb időszak felé, ami egyértelműen az emberi tevékenység következménye - szögezi le legújabb jelentésében az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC).

A testület Valenciában közzétett jelentése akciótervet javasol annak érdekében, hogy az emberiség elkerülhesse a legsúlyosabb katasztrófákat.

A szerzők 23 oldalon foglalták össze azokat az eredményeket, amelyeken az IPCC több ezer tudósa dolgozott. Ez a jelentés képezi majd a Föld légköréről decemberben tartandó ENSZ-értekezlet tudományos kiindulópontját.

A most bemutatott dokumentum leszögezi: a légkört alkotó rendszerek vitathatatlanul változóban vannak. Ezt bizonyítja a levegő és az óceánok melegedése, a sarkvidékek és a magas hegyek jég- és hórétegének olvadása, valamint a tengerszint emelkedése.

A jelentés rámutat: a legújabb kutatások fokozták azokat az aggodalmakat, hogy a légkör változását leginkább a szegények és az idősek szenvedik majd meg, egyre többen éheznek, valamint gyorsan terjednek el a különböző betegségek.

A szárazság, az áradások és hőhullámok bolygónk legszegényebb térségeit sújtják majd, miközben egyre több állat- és növényfaj tűnik el a Földről.

A dokumentum bemutatásán jelen lévő ENSZ-főtitkár szerint az IPCC által felvázolt következmények olyan borzasztóak, akár egy tudományos-fantasztikus film.

Ban Ki Mun hangsúlyozta: a világ kormányainak az eddiginél többet kell tenniük a globális fölmelegedés megfékezése érdekében.

Az Európai Unió végrehajtó szerve kedvezően fogadta az illetékes ENSZ-testület új jelentését. Sztavrosz Dimasz, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa szombaton mérföldkőnek nevezte az összefoglalót. Egyúttal úgy vélte, hogy annak végigolvasása "létfontosságú a döntéshozók számára".