Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Göncz abban az épületben tárgyalt, ahonnan eltávolították a magyar feliratokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A dél-szlovákiai Párkányban folytatott megbeszélést Göncz Kinga magyar és Ján Kubis szlovák külügyminiszter. A tárgyalások mellett a tárcavezetők megállapodást írnak alá két Ipoly-híd megépítéséről.

A határmenti szlovákiai kisvárosban elsőként a Magyar Koalíció Pártja (MKP) vezetése találkozott Göncz Kingával.

A megbeszélés előtt Csáky Pál, az MKP elnöke úgy nyilatkozott, hogy a találkozón az országok közötti kapcsolatok mellett hangsúlyosan lesz szó a magyar kisebbséget érintő kérdésekről is.

A találkozó után Göncz Kinga kijelentette: még mindig vannak kérdések, amelyeket tisztázni kell ahhoz, hogy megrendezhessék a magyar-szlovák kormányfői találkozót.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország úgy látja, hogy sérülnek a kisebbségi nyelvhasználattal kapcsolatos jogok Szlovákiában, ez egy a megoldandó kérdések közül.

Ján Kubis kifejtette: Szlovákia soha nem fogja elfogadni a diszkriminációt, a kisebbségek hátrányos megkülönböztetését. A szlovák külügyminiszter szerint nem szabad, hogy politikai propagandát szolgáljanak a problémák megoldására irányuló tárgyalások.

Göncz Kinga abban az önkormányzati épületben folytatott eszmecserét szlovák kollégájával, amelyből a hatóságok nemrégiben eltávolították a magyar feliratokat, és megtiltották a közérdekű információk magyar nyelvű közzétételét.

Hidak az Ipoly fölött

A külügyminiszerek memorandumot írtak alá két Ipoly-híd megépítéséről. A két átkelő Szécsényt és a szlovákiai Petőházát, valamint Ráróspusztát és Ráróst köti majd össze.

A nap folyamán a külügyminiszterek találkoznak a Magyar-Szlovák Baráti Társaság civil szervezet vezetőivel, valamint a Csemadok képviselőivel, és ellátogatnak a párkányi kéttannyelvű gimnáziumba is.

Szlovákia és Magyarország magasrangú képviselőinek ez az első hivatalos megbeszélése azóta, hogy a szlovák-magyar viszony kiéleződött, miután a szlovák parlament határozatban erősítette meg a Benes-dekrétumok érinthetetlenségét.