eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Eddig mindenki bukik a német vasutassztrájkon

Újabb csúcsponthoz érkezett Németországban a már több mint fél éve húzódó vasutas bérharc, ugyanis ezúttal szinte egyidőben léptek sztrájkba a teher- és személyvonatok mozdonyvezetői. A szombat hajnalig tartó munkabeszüntetés komoly fennakadásokat okoz mind a helyi, mind pedig az országos vasúti közlekedésben, de a teherszállítmányok elakadása is súlyos csapást mér a gazdaságra.

A sztrájk leginkább az egykori NDK-ban érezteti hatását, mert a keletnémet mozdonyvezetők zöme tagja a munkabeszüntetést meghirdető GDL szakszervezetnek.

A vasutasokat tömörítő és egyben a többi forgalmi alkalmazott érdekeit is képviselő szakszervezet ellenzi a sztrájkot, annál is inkább, mert a nyáron rövid alkudozás után 4,5 százalékos fizetésemelésben állapodott meg a vasúttársasággal.

Ezt a GDL határozottan kevesli, és azt is követeli, hogy a vasúttársaság vele, mint független, önálló érdekképviseleti szervvel kössön szerződést a mozdonyvezetők fizetésemeléséről.

A GDL jelezte, hogy a szombat hajnali két óráig tartó sztrájkot azonnal beszünteti, ha a vasúttársaság módosít eddigi álláspontján és kedvezőbb javaslattal áll elő. Erre a jelek szerint semmi kilátás, és a Spiegel című hírmagazin nem tartja kizártnak, hogy még a karácsony előtti forgalmat is sztrájkok bénítják majd.

Napi tízmillió euró mínusz

Csütörtökön az ország keleti felében a vasúttársaság a helyi érdekű járatok alig 15 százalékát tudta elindítani, a nyugati tartományokban pedig a nagyvárosok forgalmának szempontjából kulcsfontosságú HÉV-szerelvényeknek csak mintegy a fele közlekedett.

A tartományok közti és nemzetközi forgalmat bonyolító IC és ICE járatok csaknem kétharmada indult menetrend szerint, habár az egykori NDK-ban ezen a téren is komoly fennakadások voltak, ezért a vasúttársaság a Drezda és Berlin közti régióban autóbuszokkal szállította az utasokat.

De nemcsak a személyforgalmat, hanem a teherszállítást is súlyosan érinti a szombat hajnalig tartó sztrájk: a keleti tartományokban szerda óta csaknem valamennyi szerelvény vesztegel, és az elmaradó alkatrészek miatt az iparban, főképp az autógyártásban, már többfelé rövidített műszakokat iktattak be.

Becslések szerint a teherszállítás akadozása naponta több mint 10 millió euró veszteséget okoz a gazdaságnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×