eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Beperelték a pártlistát vezető Putyint - a Kreml azonban nem aggódik

Vlagyimir Putyin elnök a várhatóan a választásokat megnyerő párt listájának élén kampányolhat. A benyújtott kereset szerint Putyin "igazságtalan előnyben" van másokkal szemben a jelenlegi posztja miatt.

Népszerűségét felhasználva, Putyin elnök a minap minden korábbinál határozottabban szólított fel az Egységes Oroszország párt támogatására - mint utalt rá, ezzel erkölcsi felhatalmazást kapna az orosz politikai formálására még azután is, hogy leköszön az államfői posztról.

Ellenfelei közben azzal vádolják, hogy posztját felhasználva, az őt támogató politikai erők javára manipulálja a választásokat.

"Vegyék le a listáról!"

A Jobboldali Erők Szövetsége nevű kis liberális ellenzéki párt most keresetet adott be a legfelsőbb bírósághoz, hogy Putyint vegyék le az Egységes Oroszország listájáról.

Nyikita Belih, a párt vezére egy sajtótájékoztatón azzal vádolta meg az elnököt, hogy többször is megsértette a törvényt. A Kreml befolyását felhasználva megerősíti a parlamentben így is a legerősebb Egységes Oroszországot, az ellenzék létét viszont megnehezíti - mondta.

A Kreml nem fárasztja magát a marginális párt panaszával

A Kreml nem akarta kommentálni a hírt, talán azért sem, mert Jobboldali Erők Szövetsége az utolsó helyen áll a parlamenti mandátumra esélyes pártok rangsorában. Jelenleg csak két képviselője van, és az egyik az Egységes Oroszország soraiból ült át.

Az, hogy Putyin nyíltan kiállt az Egységes Oroszország mellett, és nem hajlandó kizárni, hogy annak színeiben akár miniszterelnök legyen majd egyszer, kommentátorok szerint lenullázta a Jobboldali Erők Szövetségéhez hasonló kis pártok esélyeit.

A Krelm-párti orosz média valószínűleg ezért is ad más ellenzéki csoportokhoz képest jelentős szereplési lehetőséget a pártnak.

Erőtlen ellenzék, diadalra váró kormánypárt

A Jobboldali Erők Szövetsége most először jelezte, hogy csatlakozik a Garri Kaszparov sakkvilágbajnok által vezetett, korábban ellenfélnek tartott ellenzéki erő megmozdulásaihoz, és részt vesz az úgynevezett "egyet nem értők" menetében.

Közvélemény-kutatások szerint az Egységes Oroszország várhatóan 60 százalékkal nyeri majd meg a decemberi parlamenti választásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×