eur:
395.25
usd:
365.65
bux:
65394.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A németeknek egyre kevesebbre futja

A gazdasági fellendülés ellenére Németország - a lakosság vásárlóereje szempontjából - az európai lista sereghajtói között foglal helyet. Az élen már jó ideje Svájc áll.

A nürnbergi piackutató intézet most közétett felmérése szerint a jóléti államok sorában Németország csaknem a sereghajtók közé sorolható, mert az egy főre jutó vásárlóerő alig haladja meg az évi 18 ezer eurót.

Az első helyet már évek óta Svájc tartja évi 27 és fél ezer euróval. A második helyre Luxemburg került, majd a sorban Norvégia, Írország és Dánia következik.

Azonban még Ausztria és Franciaország is megelőzi a vásárlóerő terén az Európai Unió legnagyobb nemzetgazdaságának számító Németországot.

A nürnbergi kutatóintézet tanulmányából kitűnik az is, hogy az EU új tagállamai ütemesen zárkóznak fel a régi uniós országok mögé. Köztük a sort Szlovénia nyitja, ahol az egy főre eső évi vásárlóerő kereken 8 ezer 800 euró.

A második helyre a Cseh Köztársaság küzdötte fel magát, majd Lengyelország következik. Regionális felosztásban azonban alapvetően eltérő a kép, így Budapest lakosságának vásárlóereje jóval nagyobb, mint például a keletnémet Thüringia tartományban élőké.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×