Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sokba kerül az adófizetőknek a kormányfő \"ingyen\" munkája

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tony Blair volt kormányfő közel-keleti különmegbízotti posztja 400 ezer fontjába kerül a brit adófizetőknek. Ez azonban csak a töredéke annak, amennyit a kvartett fizet.

A volt brit kormányfőt lemondása után nevezték ki közel-keleti különmegbízottnak. Tevékenységének költségeit nagyrészt a kvartett - az ENSZ, az EU, az Egyesült Államok és Oroszország - fedezi, de Blair munkatársainak fizetéséhez és jeruzsálemi irodájának fenntartásához Nagy-Britannia is hozzájárul.

Méghozzá nem is kis mértékben, hiszen a kétmillió fontos költségből 400 ezret állnak a brit adófizetők. Ezt sokan különösen azért nehezményezik, mert Blair tevékenységéről közvetlenül a kvartettnek jelent, a brit parlamentnek viszont nem számol be.

A liberális demokraták pénzügyekben illetékes szóvivője, Lord Oakshott úgy vélekedett, hogy a brit adófizetőknek csak a rájuk eső részt kellene fizetniük, Lord Trefgarne volt konzervatív miniszter szerint pedig a kiadások "túlságosan magasak".

A lordok házával való kapcsolattartásért felelős kormánytag, Royall of Blaisdon bárónő viszont arra hívta fel a főrendek figyelmét, hogy Tony Blair "ingyen" dolgozik, hiszen a munkájáért egy fillér fizetést sem kap. Azt viszont jogosan várja el, hogy utazási és egyéb költségeit megtérítsék.

Tony Blairt nem csupán közel-keleti tevékenységének költségei miatt érjék éles bírálatok. A múlt héten azért támadták, mert 240 ezer fontot kapott egy Kínában elmondott "unalmas" beszédért.