Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szlovák szélsőségesek tüntetnek a bársonyos forradalom évfordulóján

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több utcai megmozdulás is lesz Pozsonyban november 17-én. A szélsőjobboldali fiatalok az elnöki palota közelében rendeznek felvonulást, a hatóságok utcai összecsapásoktól tartanak.

Utcai gyűlést szerveznek Pozsonyba a szélsőséges Slovenská pospolitost'-hoz közel álló emberek november 17-én, az 1989-es bársonyos forradalom 18. évfordulóján. Állítólag a szabad véleménynyilvánítás mellett akarnak tüntetni.

A megmozdulásról a szervezet honlapja számolt be hétfőn, de már plakátokon is hirdetik a rendezvényt. Az időzítés több szempontból sem tűnik véletlennek.

Az akciót röviddel a cseh neonácik prágai megmozdulása után hirdették meg a szlovák szélsőségesek, akik közül a múlt szombaton több tucatnyian a cseh fővárosban is jelen voltak.

Feltűnő az is, hogy a csehszlovák bársonyos forradalom évfordulóján gyűlnének össze, amely Szlovákiában a demokráciáért folytatott küzdelem emléknapja.

Potenciális veszélyforrás, hogy a szomszédos, alig néhány száz méternyire lévő központi téren ugyanabban az időpontban egy parlamenten kívüli liberális tömörülés, a Polgári Konzervatív Párt szervez tüntetést Robert Fico kormánya ellen. Félő, hogy a két tábor egymásnak eshet, és a felvonulás utcai verekedéssé fajulhat.

Pozsony-Óváros önkormányzata egyelőre nem tiltja be a tervezett megmozdulásokat, de, ha azok jellege eltér majd a hivatalos indoklásban szereplő témától, kész elrendelni a tömeg feloszlatását.

A Slovenská pospolitos» már tavaly is tüntetést szervezett erre a napra, ám az előző polgármester az utolsó pillanatban betiltotta az akciót. Ennek ellenére akkor az elnöki palota előtt mintegy harminc kopaszra nyírt fiatal férfi jelent meg.

Köztük volt Marian Kotleba, a betiltott Slovenksá pospolitos» politikai párt egykori elnöke is. A rendőrség a többekkel együtt letartóztatta, majd rövid kihallgatás után elengedte a szélsőséges nézeteiről ismert férfit.