Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szép szavak az iskolai mészárosról: \"Nem volt pszichopata!\" - videó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az interneten tette közzé üzenetét a múlt héten egy finn középiskolában lövöldöző fiú volt barátnője. A lány ebben megvédi a nyolc emberrel, majd magával is végző Pekka-Eric Auvinent, és arról is ír, hogy a történtekért nem a fiú szülei vagy iskolatársai a felelősek.

"Nem azért nem nyilatkoztam a sajtónak és nem beszéltem veletek, mert mentegetni akarom magam. Azért nem tettem, mert nincs értelme" - írja a lány internetes üzenetében, amelyet egy közösségi portálon tett közzé.

A lány azzal kezdi, sokan kérdezték tőle, mi játszódhatott le a fiú fejében, amikor eldöntötte, fegyvert fog iskolatársaira, de vannak dolgok, amiket nem tud, és nem is akar elmagyarázni.

Tana Scheelt, a videó készítőjét a YouTube online videómegosztó portál felhasználói azonosították mint a lövöldöző, Pekka-Eric Auvinen volt barátnőjét.

"Először is: nem volt náci. Szenvedélyesen gyűlölte a nácizmust" - folytatja a lány, miután elmagyarázta: azért ír most, hogy megcáfoljon néhány, a fiú motivációival kapcsolatban felmerült elképzelést, amelyeknek semmi alapjuk nincsen.

"Másodszor: nem volt se pszichopata, se szociopata. Érzett szeretetet, bűntudatot, félelmet" - teszi hozzá.

"Harmadszor: nem zaklatta és nem utazott rá senki, se ti, se senki a környezetében" - magyarázza tovább Tana Scheel, utalva arra, hogy Pekka-Eric Auvinen sok online vita résztvevője, gyakran gerjesztője volt a videómegosztó portálon.

A lány a szövegben kitér arra is, hogy a fiút nem piszkálták osztálytársai, de hozzátette: ha így lett volna, Pekka-Eric rögtön reagált volna.

Tana Scheel üzenetéből kiderül: a tragédia idején olyan dolgok történtek a fiatalember életében, amelyeket nehezen tudott feldolgozni.

Hozzáteszi: az se segített volna a fiún, ha eltiltják a videómegosztó használatától, hiszen ez önkifejezési eszköz volt számára, amely kordában tartotta gyilkos hajlamait.

A lány szerint nem is azok a számítógépes játékok vagy durva zenék taszították át Pekka-Eric Auvinent a határon, amelyeket szeretett, sőt, inkább visszatartották attól, hogy valami őrültséget csináljon.

A volt barátnő úgy véli, a fiú szülei sem felelősek a történtekért. "Igazán szerették őt, és abból, amit elmondott nekem, úgy tűnik, hogy normálisak, törődőek és szeretők voltak, olyanok, akik mindig ott voltak, ha kellettek."

Az üzenet végén a lány megköszöni azok leveleit, akik részvétüket fejezték ki. Sorait azzal zárja: "... mindenki a maga módján küzd meg a megrázkódtatással."

A "természetes kiválasztó"

Pekka-Eric Auvinen november 7-én rendezett vérfürdőt iskolájában.

A szélsőséges ideológiát követő, és "az életre alkalmatlanok" eltüntetésének vágyától vezérelt 18 éves fiú osztályteremről osztályteremre járva lőtte le áldozatait, köztük az igazgatónőt a Helsinkitől 50 kilométerre található Tuusulában.

Avuinen a mészárlást megelőzően 89 videót tett fel a YouTube fájlmegosztó oldalra, amelyekből kiderülhetett, hogy sok jóra nem lehet számítani tőle.

Az egyik felvételen például "az emberiség túl van értékelve" feliratú pólóban pózolt. Egy másikon azt lehetett látni, hogy az erdőben lövöldözött egy pisztollyal.

Hitvallása szerint olyan "emberellenes humanista" volt, aki "az életre alkalmatlanokat" eltűntető "természetes kiválasztónak" tartotta magát.